3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Yörük kültüründen vazgeçmiyorlar

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Evdilek köyünde zor yaşam şartlarına rağmen Yörük kültürü, köylüler tarafından sürdürülüyor. Yörükler, sert coğrafya şartlarında koyun ve keçilerden elde ettikleri sütleri satarak, geçimlerini sağlıyor.

Erdemli'ye 50 kilometre uzaklıkta Evdilek köyünde geçimini hayvancılık yaparak sağlayan, Saadettin Serin, bin 750 metre rakımda ve sert coğrafi koşullarda süt ürettiklerini bununda kilogramını 80 YKr'ye satarak geçimlerini sağladıklarını söyledi. Bölgede kendileri gibi 30 ailenin daha geçimimi bu yolla sağladığını ifade eden Serin, "100 keçiden 60 kilogram süt elde ediyoruz. Yaz aylarında sütü peynir yaparak, sonbaharda da sütçüler ile anlaşıp onlara satarak değerlendiriyoruz. Biri üniversiteli 4 çocuğumun geçimini işte bu şekilde sağlıyorum" diye konuştu.

Bölgede elde edilen sütün farklı olduğunu söyleyen Fatma Serin ise, "Bu keçilerden aldığımız sütün besin değeri daha yüksek. Çünkü burada yedikleri her bitki bir şifa kaynağı. Keçilerimiz tamamen doğal bitki örtüsünden besleniyor ve bölgenin kaynak suyunu içiyorlar. Bu sebeple köyümüzde üretilen sütün besin değeri oldukça yüksek" dedi.

Aralık ayına kadar sahil köylerine inmeyeceklerini vurgulayan Serin, her akşam keçilerin tek tek sağıldığını, yaşam koşullarının zorluğuna rağmen hayvancılıktan vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 15:42:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?