4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Yörük şenliği düzenlendi

MERSİN'DE YÖRÜK ŞENLİĞİ DÜZENLENDİ

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Yörüklerin, Anadolu'ya göçün ilk temsilcileri olmakla birlikte, taşıdıkları değerlerle Türk kültürünün taşıyıcısı ve zenginleştiricileri olduğunu söyledi.

Mersin'de, Yör-Türk Vakfı Mersin Şubesi tarafından organize edilen '1.Mersin Yörük Şenliği', renkli görüntülere sahne oldu. Merkez Toroslar ilçesi Arslanköy beldesi Tırtar köyünde gerçekleştirilen şölene, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun yanı sıra, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun, Mersin milletvekilleri Ali Er, Mehmet Şandır ve Kadir Ural, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, Toroslar İlçe Kaymakamı Mehmet Suat İlhan, Yör-Türk Vakfı Genel Başkanı Mustafa Tombuloğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Vali Güzeloğlu, burada yaptığı konuşmada, Yörükleri, milli birlik ve bütünlüğümüzün kültürel anlamdaki en temel özelliğini, devletine ve milletine bağlılık ve sadakati, hiçbir olayda ve ortamda bunun dışında bir davranış ve tutum içinde olmama hasretini taşıyan ve övünesi, takdir edilesi bir durumun temsilcileri ve taşıyıcıları olarak duran insanlar olarak nitelendirdi. Yörükleri ayrıca birlikte olmanın, bir ve beraber olmanın, tasada, kıvançta ve sevinçte bir bütün olmanın en açık özümseyicisi ve taşıyıcısı olarak da nitelendiren Güzeloğlu, “Mersinimize de ülkemize de bu anlamda değer katmakta ve zenginlik katmaktadırlar. Bu dağlarda, bu obalarda ve ovalarda her düzlemde bunun taşıyıcısı olan Yörük ve Türkmen kardeşlerimizi, devletimizin bir temsilcisi olarak sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” dedi.

En temel değerimiz ve zenginliğimiz olan milli birlik ve bütünlüğümüz noktasındaki bu duruşun hem önemli hem de örnek alınması gereken bir zenginlik olduğunu ifade eden Güzeloğlu, “Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana her düzeyde ve düzlemde, milli birlik ve bütünlüğümüze kastedecek iç ve dıştaki tüm düşmanlara da sergilenecek en anlamlı duruş ve davranış bu noktada buluşmakta ve bütünleşmektedir. Yörükler Anadolu'ya göçün ilk temsilcileri olmakla birlikte taşıdıkları değerler ile Türk kültürünün taşıyıcısı ve şüphesiz zenginleştiricisidirler. Mersin'de ve bu ülkede kattıkları değer ve güzellikler gerçekten takdir edilesi ve övünülesi güzelliklerdir. Mersin için bu güzelliklerin taşıdığı değeri bugün bir kez daha görmekten büyük bir mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

Özellikle genç kuşaklara, çocuklara bu birlik ve bütünlüğün, Türk milletinin sarsılmaz birliğinin hem anlatılması, hem yaşatılması hem de geleceğe taşınması bakımından bu buluşmaların ve şölenlerin son derece anlamlı ve değerli olduğunu kaydeden Güzeloğlu, “İşte bu yüzden Yör-Türk Vakfı'nın Genel Başkanına, Mersin Şube Başkanına ve katılarak destek vererek bu buluşmayı bugüne taşıyan herkese içtenlikle çok teşekkür ediyorum. Bu buluşmaların çoğalmasını, katılımların artmasını ve şüphesiz eğlenirken düşünmeyi, yaşarken öğrenmeyi ve hep birlikte geleceğe yürümeyi, bu buluşmalardan ve kucaklaşmalardan aldığımız ilhamla zenginleştirmeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er de kültürümüzü yaşatmak için hayvancılığı önemsenmek ve hayvancılığa destek olmak gerektiğini belirtti. Er, bu anlamda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan Yörüklerin keçilerini otlatmaları ile ilgili çok önemli bir yasa çıkaracaklarını ifade ederek, “Yani Yörükler ile ormanın kesinlikle barışık olması lazım. Eğer biz bu dağlara sahip olmak istiyorsak, bu ay-yıldızlı bayrağın Toroslar'da ve Türkiye'nin her karışında dalgalanmasını istiyorsak, mutlaka ne yapıp edip bu dağlarda yaşayan bu nesile sahip çıkmamız gerekiyor. Benim buradan Yörüklere söyleyeceğim en önemli cümle ise şu; Çocuklarınızı okutunuz. Eğitim fırsatını çocuklarınıza tanıyınız. Çünkü eğitilmiş bir nesil geleceğimizin sigortası demektir” dedi.

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ise, siyasetin bugün buraya taşınmaması gerektiğini söyleyerek, “Yeterince sorunumuz var zaten. Yeterince problemimiz var. Bu dağların güzel insanlarını bu problemlerle meşgul ederek huzursuz etmemek lazım. Bugün Yörüklerin günü, bugün ardıç ağaçlarının gölgesinde, kıl çadırının altında sıkma yiyeceğiz, ayran içeceğiz. Birlik olmazsa dirlik olmaz. İşte bu şölen, bu birliğin Toros dağlarının tepesinden, Arslanköy'den ifadesidir. Arslanköy, bu milletin kimliğine, bu devletin bağımsızlığına, bu milletin değerlerine sahip çıkmanın adıdır” şeklinde konuştu.

Yör-Türk Vakfı Genel Başkanı Mustafa Tombuloğlu da ülkenin içine düştüğü her sıkıntı durumunda, 'Vatanım, yurdum, bayrağım ve milletim' diyerek ayağa kalkan, şehidini omuzlayan, gazisini kucaklayan Yörüklerle beraber olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, şöyle devam etti; "Bu tür şölenler yalnızca eğlence olarak düşünülmemesi gerekir. Bu tür şölenler, aynı zamanda Yörüklerin örf, adet ve kültürlerinin tanıtılması için bir vitrini olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran asli unsuru olan Yörüklerin, ülkesine göz diken düşmanına mesajların verildiği yerler olmalıdır.”

Konuşmaların ardından Yör-Türk Vakfı tarafından oluşturulan ve içlerinde il genel meclisi üyeleri, belde belediye başkanları ile muhtarlardan oluşan Yörük Meclisi katılımcılara tanıtılırken, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'da Yörük meclisinin fahri Yörük ağası seçildi ve kendisine Yörük Ağalık Beratı takdim edildi. 'En iyi koç ve teke güzeli' ve 'En iyi eşeğe binme' gibi Yörük kültürünün tanıtıldığı çeşitli yarışmalar ile devam eden şölende, Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi da folklor gösterisi sundu. Temsili Yörük çadırlarının da kurulduğu şölende katılımcılar bol bol sıkma yiyip ayran içtiler.

MERSİN'DE YÖRÜK ŞENLİĞİ DÜZENLENDİ
MERSİN'DE YÖRÜK ŞENLİĞİ DÜZENLENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2010 Pazartesi 13:19:02
Güncelleme :12 Temmuz 2010 Pazartesi 13:59:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?