3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Yörükler hasret giderdi

Kötekli Yörükleri, 10 asırlık yaylaya göç geleneğini sürdürüyor. Antalya, Isparta, Mersin, Muğla, Burdur ve Ege Bölgesi'nde yaşayan Kötekli Yörükleri, Anamas Altınoluk Yaylası'nda buluşarak, 10 asırlık yayla göçü ve Yörük-Türkmen hayatını canlı tutmaya çalışıyor.

Kötekli Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği, geleneksel yayla şenliği buluşmasında bir araya gelerek hasret giderdi. Her yıl Antalya'nın Manavgat, Alanya, Gazipaşa, Serik, Burdur, Isparta, İzmir, Muğla, Muğla Fethiye, Mersin'in Anamur, Silifke ve Isparta Gelendost'ta yaşayan Kötekli yörükleri, Anamas Yaylası'nda bir araya gelerek hasret gideriyor. Kötekliler, yayla şenliğinde bir araya gelerek 10 asırdır atalarında görerek öğrendikleri kültürel mirası çocuklarına aktarıyor.

Antalya Kötekli Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Veli Altıntaş, her yıl Anamas Yaylası buluşması ile Toroslardaki 10 asırlık Yörük-Türkmen kültürünü şehirleşmeye karşı canlı tutmaya çalıştıklarını söyledi. Küreselleşmeye bağlı her geçen gün geleneksel kültürel değerlerin erozyona uğradığını savunan Altıntaş, yayla buluşmasının gayesinin, Toroslar'da 10 asır varlığını sürdüren Yörük-Türkmen kültürüne ait kültürel mirası çocuklarına öğretmek olduğunu kaydetti.

Altıntaş, "Yayla şenlikleri buluşması ile her yıl Kötekli Yörükleri Anamas'ta bir araya gelerek hasret gideriyoruz. Çocuklarımıza, atalarımızda görerek öğrendiğimiz kültürü yaşatarak anlatıyoruz. Yayık ayranının nasıl yapıldığını uygulamalı göstererek anlatıyoruz. Yayla göçünü aslına uygun bir şekilde o dönemin giysileriyle yapıyoruz. Göç yolunda söylenen maniler ve sohbetleri yeniden canlandırıyoruz. Komşuluk kültürü ve imece usulü yardımlaşmayı öğretiyoruz." diye konuştu.

Kötekli Yörükleri yayla şenliklerine her yıl katılmaktan keyif aldığını belirten Ömer Şahin, Yörük-Türkmen kültürünü yaşatma ve geleneği nesillere aktarma adına yararlı bulduklarını kaydetti.

CHA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2013 Perşembe 18:20:49
Güncelleme :2 Temmuz 2013 Salı 17:21:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?