2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Yörükler yerleşik düzen istiyor

Sarıkeçili Yörükleri, yerleşik düzene geçmek için devletin kendilerine yardım eli uzatmasını bekliyor.

Mayıs ayında yollara düşüp deve, at, eşek, inek ve keçileriyle yaylalara göç ederek Yörük geleneğini sürdüren Sarıkeçili Yörükleri, havanın soğumaya başlamasıyla tekrar yollara düşüp Silifke'ye dönüyor.

Zamanlarının büyük bölümü yollarda geçen Yörükler, artık yerleşik düzene geçmek istediklerini, bunun için devletin kendilerine yardım eli uzatmasını beklediklerini söyledi.

Yüzyıllardır göçer hayatı yaşayan Sarıkeçili Yörüklerinin son temsilcilerinden Halil Öksüzoğlu ve İbrahim Yagal, insanca yaşamak için yerleşik düzene geçmek istediklerini belirtti. Devlet tarafından Karaman'da yerleşik düzene geçirilen ataları gibi kendilerine de destek verilmesini isteyen Öksüzoğlu ve Yagal, kıl keçisinden başka hiçbir geçim kaynaklarının bulunmadığını, yüzyıllardan beri atalarının göçer kültürünü kendilerinin devam ettirdiğini ancak Sarıkeçili Yörüklerinin sadece Silifke-Seydişehir arasında hayatlarını sürdürdüğünü ifade etti.

160 aile kaldıklarını belirten Öksüzoğlu ve Yagal, "Daha önce devletimiz babalarımıza, analarımıza Karaman hudutları içerisinde birer ev vererek onların yerleşik düzene geçmelerini sağlamıştı. Bizler de onlar gibi, onların yanında tarımsal yerleşik düzene geçmek istiyoruz. Çünkü atalarımızın bir sosyal güvenceleri yok, onlara bizler bakıyoruz bunun için de daha önce Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na müracaatımız oldu. Türkiye'de bizden başka yerleşik düzene geçmeyen kalmadı" diye konuştu.

Yerleşik düzene geçmek için Orman Bakanlığı'na, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na müracaatlarda bulunduklarının altını çizen Öksüzoğlu ve Yagal, "Daha önce yerleşik düzene geçen Sarıkeçili Yörükleri gibi biz de evlerimizde güven ve sağlık içerisinde yaşamak istiyoruz, çocuklarımızı okutmak istiyoruz, daha önce yerleşik düzene geçen hemşehrilerimizin çocukları okudu. Bizim çocuklarımız da okusun istiyoruz, yüksek tahsil yapsın istiyoruz, büyüklerimizden bizim bu derdimize derman olmalarını istiyoruz" dedi.

Silifke'nin Çaltı köyü Ericek mevkiine yerleşen Sarıkeçili Yörükleri, bir süre burada kaldıktan sonra Yeşilvacık beldesine geçecek. Çaltı Köyü Muhtarı Süleyman Yıldırım, köylerinde konaklayan Sarıkeçeli Yörüklerine devletin bir an önce bir yer bulması gerektiğini belirterek, "Sarıkeçili Yörükleri zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Her geçtikleri yerlerde küçük de olsa iz bırakıyorlar. Bazen köylülerimiz bu konudan şikayet ediyor. Devletimizin Yörüklerimize sahip çıkması ve onlara yerleşik bir hayat sunmaları gerekmektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 10:07:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sarikecililerden biri IP: 85.104.7.xxx Tarih : 28.10.2008 12:53:37

uzun zaman önce yerleşik düzene geçmiş bir ailenin ferdi olarak bu tutumu yanlış buluyorum.sarıgeçili aşireti mensuplarından olan atalarımızın akrabaları bu tutumarından vazgeçmelidrler.kaybolacak bir gelenek&görenek söz konusudur.yerleşik ayata geçen yörüklerden kaçı konar-göçerliği hatırlıyor ya da çocuklarına aktarıyor? tabii ki hiçbiri.haklısınız yaşam zor , yaşamın devamını sağlamak güç bu konuda yerleşik hayata geçmiş sosyo-ekonomik kazançları olan ve konar göçerliğe özlem duyan kişiler yardımcı olabilir. ne güzeldir mülkiyetsiz yaşamak... sarıgeçili akrabalarıma selamlarımla.. toroslardan bir yörük.