5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Yörükler zor durumda...

Mersin'in Silifke ilçesinde yayla köylerinde halen kıl keçisi besiciliği ile uğraşan Yörükler, otlak alanlarının daralmasıyla zor anlar yaşadıklarını söylediler.

Ormanlık alanlara keçilerin otlamasının yasaklanması ve boş arazilerin nohut, buğday ve arpa ile ekili olmasından dolayı keçilerini otlatacak alanların azaldığını dile getiren Yörükler, hayvanlarını otlatabilmek için uzun yollar kat ettiklerini belirttiler.

Nohut, buğday ve arpa gibi ürünlerin hasat edilmesini beklediklerini söyleyen Ayşe Çam, "Bazı alanlarda buğdayların olgunlaşmasıyla hasat edilmeye başladı. Bu da bizim hayvanlarımız için otlak alanlarının genişlemesi anlamına geliyor. Hayvanlarımızı vatandaşların ürünlerine zarar vermeden otlatmak için uzun yollar gitmek zorunda kalıyoruz. Hatta karayolundan yolculuk yaparak hayvanlarımızı ve kendimizi zamanlar tehlikeye atıyoruz. Günümüzde giderek azalan ve yok olmaya yüz tutmuş kıl keçisi besiciliğini bizlerde giderek bırakmaya başladık" dedi.

Yıllar önce konar göçer olarak hayvanlarını besledikleri fakat imkanların kısıtlanmasıyla göçerlikten vazgeçerek yerleşik hayata geçtiklerini belirten Çam, "Özellikle Silifke'nin yayla köylerinde ikamet ediyoruz. Hem kışın hem de yazın aynı bölgelerde hayvanlarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz. Tek gelir kaynağımız olan keçi besiciliğini de bıraktığımızda yapacak hiçbir işimiz yok" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 12:27:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?