5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Zararlılarla böcekli mücadele

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, orman zararlısı böceklerle mücadele çalışmaları kapsamında doğaya 'Temnochila caerulea' adlı yok edici böcekler bırakıldığı bildirildi.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, yaptığı açıklamada, dünya üzerindeki olumsuz çevre faktörlerinin küresel ısınmayı artırdığını, bunun sebebiyet verdiği kuraklığın da orman ağaçlarını zayıf düşürerek zararlı böcek ve hastalıkların artmasına neden olduğunu kaydetti. Böcek zararlarının orman yangınlarından çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Gözükara, bu durumu, 'dumansız yangın' olarak adlandırdıklarını hatırlattı.

Orman zararlısı böceklerle mücadelede biyolojik, mekanik, biyoteknik ve yarı kimyasal ilaçlama yöntemlerinin kullanıldığını ifade eden Gözükara, "Ormanlara zarar veren kabuk böcekleri, ağaçları tamamen kurutmaktadır. Bölge Müdürlüğümüz de başta sedir olmak üzere göknar ve çam ağaçlarını kurutan kabuk böceklerine karşı artık biyolojik mücadelede 'Temnochila caerulea' adlı böceklerden de yararlanacak. Kendi laboratuvarlarımızda ilk defa üretilen bu böcekler, ormanlara bırakıldı" dedi.

'Temnochila caerulea' böceğinin, günde 8-10 adet orman zararlısı kabuk böceği yiyerek beslendiğini söyleyen Gözükara, her türlü kabuk böceği zararlısı ile beslendiği için bu böceği, 'Toros başpehlivanı' olarak da adlandırdıklarını sözlerine ekledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 17:48:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?