4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Zehirli atık bertaraf tesisine tepki

Mersin'in Tarsus İlçesi'ne bağlı Kurbanlı Köyü'nde, kurulması planlanan Kimyasal Atık Bertaraf Tesisi'ne yaklaşık 10 bin kişi tepki gösterdi. Üzerinde Tarsus yazılı tabut toprağa verildi. 

Eyleme muhtarlar, oda ve dernek temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve siyasi parti temsilcileri ile yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Tarsus'un Beydeğirmeni kavşağında konvoy halinde tesisin yapılacağı alana gelen Tarsuslular burada "Gelecek nesillerimiz özürlü doğmasın", "Karabulutlar çökmüş üstüne puslu Tarsus elden gidiyor ayağa kalk Tarsuslu", "İnsanları göz göre heba etmeyin", "Zehirli atık istemiyoruz", Doğmadan ölmek istemiyoruz" ve "Çernobil'in ardından çay içtiler, Tarsus'un ardından soğuk su içmek istemiyoruz" yazılı dövizler açtı. Daha sonra cenaze arabası üzerinde bulunan temsili cenazeyi omuzlara alınarak açılan mezara getirildi. Burada İmam Halit Danabaş'ın cenazeye katkılanlara sorduğu "Tarsus'u nasıl bilirdiniz, suyunu nasıl bilirdiniz, toprağını nasıl bilirdiniz, insanlarını nasıl bilirdiniz?" sorusuna temsili cemaat "iyi biliriz" cevabını verdi. Ardından temsili cenaze toprağa verildi. Burada konuşan Kurbanlı Köyü Muhtarı Aysuna Yılmaz, halkın büyük tepkisine rağmen zehirli tesisi kurmak isteyenleri kınadığını söyledi. Gömülen temsil cenazenin ardından Kurbanlı Köyü'nde oturan Ayşe Boylu ağıt yaktı. Ayşe Boylu ağıt söylerken gözyaşlarına hakim olamadı. Tarsus Belediye Başkanvekili Kerim Tufan ise, yaptığı açıklamada, 8 ilin kimyasal atığının bu bölgede toplanmasına asla müsaade etmeyeceklerini, burada gösterilen tepkinin bunun bir kanıtı olduğunu söyledi. 

Tarsus'umuzun geleceğini çok olumsuz etkileyecek, kanserojen ve sağlığa zararlı bir yığın kimyasalların kentimizin üzerine kara bulutlarla çökmesine sebep olacak bu tesisin kurulmaması için tepki gösterdiklerini belirten TEMA Vakfı Tarsus Temsilcisi Nilgül Nokay da, kimsenin etkisi altında kalmadan, çıkar hesapları yapmadan toplum adına öncü olmak ve yapılan yanlışları tüm insanlara anlatmak olduğunu söyledi. Nokay, "Geleceğimiz, havamız, suyumuz, topraklarımız kısacası hayatımız elden gidiyor. Bugün burada tepkimizin tek nedeni gelecek nesillere olan sorumluluğumuzdur. Bunu görmezlikten gelerek hala zehirli atıkların çöplerini buraya getirip kurmak istemenin bizleri zehirlemenin hiçbir anlamı yoktur. Daha fazla geç kalmadan herkesi olaya el koymaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.
Yapılan eylem ardından vatandaşlar sessizce dağıldı.
.
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2006 Perşembe 03:27:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bilgekan IP: 85.180.123.xxx Tarih : 15.06.2006 06:08:29
Tarsusluya ramen,buraya bu tesisi kurmaya calisan, buna imza atan yetkililer baslarina gelecekleri bilmiyormu acaba ! "FERMAN PADISAHINSA DAGLAR BIZIMDIR" Iyi düsünün sorumlular !Bir Tarsuslu