30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Zeus tapınağı koruma altında

ZEUS TAPINAĞI TEL ÇİTLE KORUMA ALTINA ALINIYOR

Mersin'in Silifke ilçesinde, Saray Mahallesi'nde yer alan Zeus Tapınağı, çevre düzenleme projesi kapsamında tel çitle çevriliyor.

Silifke Müze Müdürlüğü'nün Zeus Tapınağı'nın koruma altına alınması için Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna yaptığı başvuru kararının olumlu olduğu, Zeus Tapınağı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sağladığı ödenekle tel çitle çevrilme işlemine başlandığı bildirildi. Daha önce araçların park ettiği, vatandaşların gelişi güzel kullandığı ve tahrip ettiği Zeus Tapınağı tel çitler sayesinde birçok dış etkende de korunmuş olacak.

Zeus Tapınağı hakkında bilgi veren Silifke Müze Müdürü İlhame Öztürk, "Zeus Tapınağı'nda 1980-1984 yılları arasında kazı çalışmaları yapılmıştır. Burada bulunan bazı parseller Bakanlığımızca kamulaştırılmıştır. İlçe merkezinde olması nedeniyle her an ziyaret edilebilen bir konumdadır. Göksu ve Limonlu nehirleri arasında kalan bölgede Yunan tanrılarının en büyüğü olan Zeus geniş bir tapınım görmüştür. Zeus mutluluk ve refah getiren bir tanrı işlevindedir. Hakka dayanan insanca bir düzenin kurucusu ve

koruyucusu sayılır. Bölgede adına yapılmış çok sayıdaki Tapmaktan biri Silifke merkezde yer alan tapmaktır. Tapınak M.S 2. Yüzyıla tarihlenmektedir. Halkın günlük ibadetleri için inşa edilmiştir. Tapınak kiliseye dönüştürülmesi esnasında çok büyük ölçüde tahrip görmüştür. Çünkü genel bir kural olarak tapınağın kapanmasının ardından kefaret ve arınma törenleri yapılırdı. Haç takılarak kötü ruhlar çıkarılırdı. Şeytan çıkarma binanın temellerine kadar tamamen yıkılmasına kadar gidebilirdi" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2011 Çarşamba 16:05:05
Güncelleme :10 Şubat 2011 Perşembe 10:28:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?