4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Zeytinde 'zam' sinyali

ZEYTİNDE 'ZAM' SİNYALİ

Çukurova bölgesinde geçen yıl yaklaşık 150 bin ton olan zeytin rekoltesinin, bu yıl kuraklık ve yağışların azalması gibi nedenlerden dolayı 50 bin tona gerilediği bildirildi.

Bu bağlamda geçen yıla göre yüzde 30 zamlı satılan zeytinde fiyat artışının, önümüzdeki günlerde yüzde 100'e ulaşması bekleniyor.

Mersin Zeytinciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Parlak, rekoltenin 2009 yılında oranla 4'te 3 oranında azaldığına dikkat çekerek, geçen yıl Mersin'i de kapsayan Çukurova bölgesinde yaklaşık 150 bin ton zeytin toplandığını ancak bu yıl söz konusu rakamın 50 bin tona gerilediğini vurguladı. Artan hava sıcaklığı, yağışların azalması gibi durumların rekoltenin düşmesini neden olduğunu anlatan Parlak, bu durumun fiyatların da artmasına neden olduğunu ve bugün pazarda satışa sunulan ürünlerin çeşidi ve özelliklerine göre de 2 ile 3 TL arasından alıcı bulduğunu anlattı.

Pazarda her keseye ve her bütçeye uygun zeytin çeşidi olduğunu anlatan Parlak, buna göre gelir seviyesi düşük kesimlerin daha çok 'ucuz' zeytine yöneldiğini belirterek, "Mesela Ayvalık türü zeytinin 3 çeşidi var; 13, 14 ve 15 numara. 13 numara 15-2 TL'den alıcı bulurken, 14 numara 2 TL'den, 15 numara da 3 TL'ye satılıyor. Gelir seviyesi düşük olan vatandaşlarımız ucuz olduğu için 13 numara zeytini tercih ederken, orta kesim 14, gelir seviyesi yüksek olanların tercihi de 15 numara oldu" dedi.

Geçen yıl Zeytin Pazarı'nda 300-400 ton zeytin satıldığını, ürün bolluğu nedeniyle esnafın elinde zeytin kaldığını ancak bu yıl 500-600 tonluk bir satış beklediklerini belirten Parlak, pazarın da kasım ayı sonu itibarıyla kaldırılacağını kaydetti. Parlak, bugün 2-3 TL arasında değişen zeytin fiyatlarının önümüzdeki günlerde 5-6 TL'ye yükseleceği uyarısında da bulundu. Gelecek yıl rekoltede hayal kırıklığı yaşamamak için üreticileri bilgilendirme adına eğitim çalışmaları yapacaklarını ve onları salma

sulama yerine, damlama sulama yapmaya özendireceklerini anlatan Parlak, Mersin kent merkezindeki verimli tarım arazilerinde 100 bin adet zeytin fidesini toprakla buluşturma gibi bir projeleri de olduğunu, bu konudaki girişimlerinin sürdüğünü ifade etti.

Mersin'de Metropol Miting Alanı kurulan 'Zeytin Pazarı'nda satışa sunulan zeytinlere ise yoğun ilgi gösteriliyor. Bahçede toplanan yılın ilk ürünleri 2 ile 3 TL'den satışa sunuluyor. Bu ürünler arasında en fazla talebi de Ayvalık ve Gemlik zeytininin gördüğü kaydedildi. Ayvalık türü zeytin 3 TL'den satışa sunulurken, Gemlik zeytininin 2.5 TL, Sarıulak türü zeytinin de 2 TL'den alıcı bulduğu kaydedildi.

ZEYTİNDE 'ZAM' SİNYALİ
ZEYTİNDE 'ZAM' SİNYALİ
ZEYTİNDE 'ZAM' SİNYALİ
ZEYTİNDE 'ZAM' SİNYALİ
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2010 Çarşamba 12:04:05
Güncelleme :6 Ekim 2010 Çarşamba 12:14:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?