4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Ziraat Odası'ndan çiftçilere yardım

ERDEMLİ ZİRAAT ODASI'NDAN HORTUM MAĞDURU ÇİFTÇİLERE YARDIM

Mersin’in Erdemli ilçesinde geçtiğimiz yıl aralık ayında yaşanan hortum felaketinde zarar gören 38 çiftçiye Erdemli Ziraat Odası tarafından toplam 8 bin TL para yardımında bulunuldu.

Yardım dağıtımı sırasında bir konuşma yapan Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, böyle bir afetin bir daha yaşanmaması temennisinde bulunarak, “Bu afette çoğunluğu Karakeşli Köyü ve Kocahasanlı beldesinde olmak üzere 87 çiftçimiz büyük zararlar görmüştü. Buralarda yalnızca 1-2 dönüm arazisinde yaptığı üretimden geçimini sağlayan çiftçiler olduğu, özellikle 38 çiftçimizin gerçekten çok mağdur durumda olduğu görüldü. Yaşanan afetin Sosyal Yardımlaşma kanunu kapsamına girmediği, Tarım Sigortaları Kanununu ilgilendirdiği karşımıza çıktı. Bu sebeple yaraların sarılması için Sosyal Yardımlaşmadan kaynak kullanılamadı” dedi.

Tarım Sigortası’nın önemine dikkat çeken Kaymakam Özefe, “Bir daha böyle bir afet yaşamak istemiyoruz. Ama yaşandığı takdirde de yine karşımıza çıkacak olan Tarım Sigortası var mı? Yok mu ? sorusu olacak. Gerek İlçe Tarım Müdürlüğümüz gerekse Ziraat Odası, çiftçilerimize gereken yönlendirme ve destekleri yapıyorlar. Çiftçimizin çoğunun eli dar, çoğunun arazi durumu uygun değil, çoğunun 2-B arazisi var, kendi arazileri yok, çoğu üreticimiz sigortanın şartlarının ağırlığından yakınıyorlar. Ama en azından yapabilen üreticiler sigortaya yönelmelidir” diye konuştu.

Ziraat Odası’nın çiftçinin meslek örgütü olduğunu ifade eden Özefe, yardımın maddi boyutundan ziyade meslek örgütünün, örgüt mensuplarını sahiplenmesini çok anlamlı bulduğunu kaydetti.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek’te, konuşmasında üretimin artık sigortasız yapılmaması gerektiğini belirterek, “Doğal afetlerde devletten yardım beklemek yerine, üretici mutlaka üretim faaliyetine başladığı an Tarım Sigortası’nı yaptırmalıdır. Başımıza böyle bir felaket geldi. Oda yönetimimiz kısıtlı olan bütçeden hortum felaketinden en çok zarar gören 38 çiftçimize toplam 8 bin TL yardımda bulunma kararı aldı. En azından bu yardım serada kullanılacak çivinin parasını, telin parasını karşılayabilir. Daha çok yardım etmek isterdik ama gücümüz buna yetti. Yeniden geçmiş olsun diyorum” dedi.

Konuşmaların ardından yardımlar hortum mağduru çiftçilere dağıtıldı.

ERDEMLİ ZİRAAT ODASI'NDAN HORTUM MAĞDURU ÇİFTÇİLERE YARDIM
ERDEMLİ ZİRAAT ODASI'NDAN HORTUM MAĞDURU ÇİFTÇİLERE YARDIM
İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2010 Çarşamba 17:07:02
Güncelleme :25 Mart 2010 Perşembe 10:27:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?