4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Ziraatçılardan tohumculuk yasasına tepki

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiye'de yerli ziraat ürünlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, yeni çıkan Tohumculuk Yasası ile birlikte, Türk tohumculuğunun yabancıların himayesi altına girdiğini ileri sürdü. 

ZMO Mersin Şubesi tarafından, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Konferans Salonu'nda ''Tohumculuk Yasası Hakkında Bilgilendirme Toplantısı'' düzenlendi. Toplantıya, ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın'ın yanı sıra çok sayıda oda üyesi katıldı. Önümüzdeki günlerde Tohumcular Birliği'nin kurulacağını ve bütün faaliyetlerin yabancılara geçeceğini belirten Günaydın, birçok alanda da denetimleri yine yabancıların yapacağını söyledi. 

"Mülkiyeti başkasına ait olan işin bayiliğinin yapılmasına tohumculuk sektörü denmez" diyerek birliğin oluşumuna tepki gösteren Günaydın, Türkiye'de tohumculuğun serbest bırakılmasıyla birlikte, çok uluslu firmaların tüm dünyada yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirdikleri tohumları ülkemize pazarladığını kaydetti. Türkiye'de yerli ziraat ürünlerinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Günaydın, Tohumculuk Yasası ile birlikte, Türk tohumculuğunun yabancıların himayesi altına gireceğini vurguladı. 

ABD, Fransa, Hollanda, Almanya, İsrail ve Danimarka gibi birçok ülkede tohum üretiminin kendi ellerinde bulunduğuna işaret eden Günaydın, Türkiye'nin de bu ülkelere bağımlı hale geldiğini öne sürdü. Türkiye'nin bitkisel gen kaynakları açısından Avrupa'dan daha zengin olduğunu ifade eden Günaydın, "Türkiye'de 13 bin bitkisel tür bulunmasına rağmen kullanılan tohumlukların yaklaşık yüzde 40'ı ithal edilmektedir. Sebze tohumlarında ise bu oran yüzde 85'e kadar çıkıyor. Yeni yasa ile birlikte artık yabancı şirketler, herhangi bir tohuma, biyoteknolojik yöntemlerle kazandırdıkları bir özelliği gerekçe göstererek patent alabileceği gibi, çiftçinin tohum ayırma hakkı da elinden almış olacak'' diye konuştu. 

ZMO Mersin Şube Başkanı Mehmet Ateş ise, yasanın çok acele bir şekilde çıkarıldığının altını çizerek, "Artık Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) devreden çıkarılıp, imtiyaz, tekelleşmiş firmalardan oluşan Tohumcular Birliği'ne bırakılıyor. Bu gelişmeleri doğru bulmuyoruz'' dedi
iha
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2006 Salı 11:48:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?