2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Zirai ilaçlar Göksu'yu tehdit ediyor

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Halil Kumbur, tarım arazilerinde zararlıları yok etmek için kullanılan zirai ilaçların suya ve toprağa karıştığını belirterek, "Dikkat edilmezse ilerleyen günlerde Göksu deltasında sorun yaşanabilir" dedi.

Mersin'de yayın yapan Rayo Ülkü'deki bir programa katılan Kumbur, derin sulama kuyularında tarım ilacı kalıntılarına rastladıklarını açıkladı. Mersin Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmayla, tarım arazilerinde zararlıları yok etmek için kullanılan zirai ilaçların suya ve toprağa karıştığını tespit ettiklerini anlatan Kumbur, zararlı atıkların su yoluyla balıklara, oradan da insanlara geçebileceğini söyledi.

Göksu deltasındaki zirai ilaç kalıntılarının suya ve toprağa karıştığının belirlendiğini, numunelerde ilaç kalıntılarına rastlandığını anlatan Kumbur, "Göksu deltasındaki kuş cennetinin bulunduğu alanda tarımsal faaliyetler yoğun olarak yapılıyor. Ancak, kullanılan tarımsal ilaçlar deltadaki canlıları tehdit etmeye başladı. Derin sulama kuyularında tarım ilacı kalıntılarına rastladık" dedi.

Yaklaşık 40 derin sulama kuyusunda çalışma yaptıklarını ve bunların bazılarında tarım ilacı kalıntılarına rastlandığını ifade eden Kumbur, sözlerine şöyle devam etti: "Bu durum, orada bir kirlenme olduğunu gösteriyor. Dikkat edilmezse ilerleyen günlerde Göksu deltasında sorun yaşanabilir. Su canlıları, kuşlar olumsuz yönde etkilenir. Bölgede çok fazla miktarda pestisit kullanımı olduğunu tespit ettik. Pestisit böcekleri öldürmenin yanında dolaylı olarak insanlara ve hayvanlara da zarar verir."

Paniğe kapılacak bir durumun olmadığını ancak dikkat edilmezse kanser riski oluşturabileceğini anlatan Prof.Dr. Kumbur, sözlerini şöyle tamamladı: "Bölgede yapılan araştırmalar, çevrede yaşayanların da zirai atıklara maruz kaldığını ortaya koydu. Vücudumuza giren her canlı organizma bizler için potansiyel tehlikedir. Özellikle akciğer, karaciğer, böbrek gibi organlarımız bu kalıntılar karşısında risk altındadır. Öte yandan, suya karışan zirai atıkların balıklara ve balık tüketen insanlara da geçebilir. Bu kanser dahil birçok rahatsızlığa yol açabilir."

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 17:23:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?