2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Muz diyarının, umudu çilek oldu

Türkiye'nin muz üretiminin yarıdan fazlasını karşılayan Anamurlu üreticiler, umut bağladığı çileği, geçen yıla göre üretim alanını yüzde 30 artırıp 25 bin dönüm alanda üretmeye hazırlanıyor.

Anamur Ziraat Odası Başkanı Naci Tekin Tüzün, Türkiye'nin muz ihtiyacının yarısından fazlasının karşılandığı yörede, muz fiyatlarının düşüklüğünden dolayı üreticinin zor günler yaşadığını söyledi.

Bu nedenle bazı üreticilerin geçen yıldan bu yana çilek üretimine yöneldiğini ifade eden Tüzün, yörelerindeki çilek üretiminin her geçen gün arttığına dikkati çekti.

Bu kapsamda geçen yıla oranla bölgedeki çilek ekili alanın yüzde 30 civarında artarak, 20 bini kapalı olmak üzere 25 bin dönüme yakın alanda üretildiğini ifade eden Tüzün, bu yıl sadece çilekten 150 bin tona yakın rekolte elde etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

İHRACAT HEDEFİ

Tüzün, yörede üretilen çileği dış piyasaya sunabilmek adına geçen yıl sık sık Rusya'daki tüccarlarla irtibat kurduklarını ve lobi çalışmaları yaptıklarını söyledi.

İhracat için başlattıkları çalışmaların meyve vermeye başladığını, yeni yeni Rusya'dan sipariş aldıklarını vurgulayan Tüzün, şöyle devam etti:
“Rusya, yaptığımız tanıtımlar sayesinde çileğimizin kalitesini ve aromasını beğendi. Örnek ürünlerden sonra bizimle kurdukları irtibatta memnuniyetlerini dile getirdiler. Ümit ediyoruz ki, yeni yıl bölgemizdeki üreticiler için yepyeni bir yıl ve yeni gelir kaynakları olacak. Yöremizde elde edilmesini hedeflediğimiz 150 bin tona yakın çileğin 100 bin tonunun ihracata ayrılması bekleniyor ve bundan 75-100 milyon YTL civarında gelir elde edilmesi hesaplanıyor. Eğer bu hedeflerimiz tutturulursa, elde ettiğimiz bu ihracat geliriyle yöremizin çehresi değişecek ve bölgemizde üretilen çilek miktarı ise muzu bile geçecek.”

 

AA
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 11:50:36
Güncelleme :3 Ocak 2008 Perşembe 11:53:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?