4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

AKP önünde eylem yaptılar

Mersin'de, Demokratik Kadın Platformu adı altında biraraya gelen çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine bağlı kadın kolları üyelerinin eyleminde Kürtçe krizi yaşandı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla AKP önüne yürüyerek Kürtçe basın bildirisi okuyan grup, bir vatandaşın tepkisiyle karşılaştı. Eylemci kadınlarla "Türkçe konuşun da biz de anlayalım" diyerek tartışan vatandaş, polis tarafından sakinleştirilerek uzaklaştırıldı. Demokratik Toplum Partisi (DTP) öncülüğünde biraraya gelen yaklaşık 500 kişilik kadın grubu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla eylem yaptı.

Silifke Caddesi üzerindeki DTP binası önünde toplanan kadınlar, ellerinde Türkçe ve Kürtçe pankartlar ve trampetlerle Metropol İş Merkezi karşısında bulunan AKP binasına yürümek istedi. Ancak polis, grubun temsilcileri ile yaptığı görüşmede, bu şekilde pankartlar ve sloganlarla yapılacak olan yürüyüşün 2911 Sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'na aykırı olduğunu belirterek, müsaade etmeyeceğini bildirdi. Kadın temsilcileri ile yaklaşık yarım saat süren pazarlık sonucu grubun pankart açmadan yürüyüşüne izin verildi. Yaklaşık 500 kadından oluşan grup, trampet eşliğinde Türkçe ve Kürtçe slogan atarak, polisin yoğun güvenlik önlemleri altında AKP binasına kadar yürüdü. Bu arada, grubun içindeki bazı kadınların ellerindeki pankartları ters tuttukları gözlendi. Ters tutulan pankartlar, kadın temsilcilerinin uyarısıyla düzeltildi.

AKP önüne zılgıt çekerek gelen kadınlar, burada Kürtçe, Arapça ve Türkçe olmak üzere 3 ayrı dilde hazırladıkları basın bildirisini okudu. Hediye Bakrak adlı kadının, Kürtçe yaptığı açıklama sırasında gerginlik yaşandı. Çevrede bulunan vatandaşlardan biri, "Kadın günü nedeniyle açıklama yapıyorsunuz, bir tane Türk Bayrağı yok. Türkçe konuşun biz de anlayalım" diye tepki gösterdi. Kadınlarla vatandaş arasında yaşanan tartışmaya polis müdahale etti. Öfkeli vatandaş grubun bulunduğu yerden polis tarafından uzaklaştırırken tepkisine devam etti. İsmini açıklamayan şahıs, "Ne oluyor böyle, satıldık mı? Başka bir yere mi geldik? Herkes seyrediyor. Bu kadar da duyarsız olunmaz ki. Türkçe konuşun Türkçe" dedi.

Grup basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.

.
Yayın Tarihi : 4 Mart 2006 Cumartesi 15:51:54
Güncelleme :4 Mart 2006 Cumartesi 16:09:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
KILIÇASLAN AKKAYA IP: 194.27.49.xxx Tarih : 7.03.2006 11:37:09
GELİN Bİ DE ERDEMLİDE GÖSTERİ YAPIN DA GÖREYİM AMA KAÇINIZ SAĞLAM ÇIKAR GERÇEK MERSİNLİLERİN İNSAFINA KALMIŞ