2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Baro başkanları toplandı

Mersin'de yapılan Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı ve Baro Başkanları Toplantısı'nın sonuç bildirgesini açıklayan Mersin Baro Başkanı Avukat İsa Gök, Şemdinli, Yüksekova ve Hakkari'de yaşanan gelişmelerin, bir hukuk devleti için kaygı verici olduğunu söyledi.

Mersin'de bu sabah başlayan ve 31 ilin Baro Başkanı ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'un da katıldığı, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı ve Baro Başkanları Toplantısı sona erdi. Akşam saatlerine kadar süren ve basına kapalı olarak yapılan toplantının sonuç bildirgesi, Mersin Baro Başkanı Avukat İsa Gök tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Gök, Şemdinli, Yüksekova ve Hakkari'de yaşanan gelişmelerin, bir hukuk devleti için kaygı verici olduğunu belirterek, devletin içinde hukuk dışı birimlerin var olduğu olgusunun özellikle "Susurluk" kazasından sonra kamuoyunun bilgisinde olup, bir hukuk kurumu olan barolar tarafından da dikkatle izlendiğini söyledi. Yargının, herhangi bir etki altında kalmadan, şüpheliler hakkında soruşturma ve kovuşturmalarını hukuka uygun olarak tamamlayıp, suç olan eylemlerin cezasını vermesi gerektiğini kaydeden Gök, "Devletin içinde var olan hukuk dışı örgütlenmeler lağvedilip, sorumlular yargı önüne çıkartılmalıdır. Ulusumuz, üniter devlet yapısı ve hukuk devleti ilkesine karşı provokasyonlar karşısında dikkatli olmalı ve oyuna gelmemelidir" dedi.

İsa Gök, açıklamasında son günlerde çocukların suçta kullanılarak istismarında artış olduğunun gözlendiğine de dikkat çekerek, gerek adi suçlarda, gerek organize suçlarda ve gerekse terör suçlarında çocukların zorla suçun faili haline getirildiğini kaydetti. Bu durumun, çocukların psikolojisi üzerinde olumsuz etkilere neden olarak, onların katı, hoşgörüsüz militanlar olmalarına yol açacağından son derece sakıncalı bir durum olduğunu dile getiren Gök, "Ayrıca, henüz olayların gelişim ve sonucu konusunda yeterli bilinç düzeyi gelişmemiş çocukların, özellikle suçta kullanılması veya suçta kullanılmasına müsamaha gösterilmesi geleceğimiz için büyük bir tehlikedir. Siyasi iktidarın, sosyal ve ekonomik önlemlerle bunu engellemesi birincil vazifelerden olmalıdır" diye konuştu.

"ADLİ KOLLUK SİSTEMİ TÜM ÖZELLİKLERİ İLE HAYATA GEÇİRİLMELİ"
Açıklamasında, kapkaç ve tinerci çocuklar konusuna da değinen Gök, özellikle büyük kentleri yaşanmaz hale getiren "kapkaç olayları" ve "tinerci çocuklar" gibi kavramların, toplum ve suç bilim açısından irdelenmesi halinde, kaynaklarının fırsat eşitsizliği, işsizlik, yoksulluk ve eğitimsizlik olduğunun açıkça anlaşılacağını belirtti. Gök, konuşmasında demokratik talepleri için yürümek isteyen örgütlere ve vatandaşlara yönelik kolluk kuvvetlerinin tutumunu üzüntüyle izlediklerini belirtirken, gerek eylemleri düzenleyenlerin gerekse kamu görevlilerinin daha hassas ve duyarlı olmalarının demokrasi kültürünü geliştireceğini kaydetti.

Öte yandan Barolar Birliği'ne CMK görevlendirmesi için ayrılan paranın tükendiğini dile getiren Mersin Baro Başkanı İsa Gök, "Bundan böyle baro yönetimlerince CMK'da görevlendirilmek istenen avukatlar, ücret alamadıkları için görev üstlenmekten kaçınmaktadırlar. Baro Başkanları ve Baro Yönetim Kurulları'nın bu duruma rağmen avukatları görevlendirmeleri ancak palyatif bir çözüm niteliğindedir ve gittikçe de çözümsüzlüğe yönelmektedir. Barolar Birliği'ne görevlendirmeler karşılığı yeni kaynak ve para aktarılmadığı taktirde, yeni bir toplantı yapılarak avukatların ve baroların bundan sonra geliştirecekleri tavır belirlenecek ve kamuoyuna bilgi verilecektir" şeklinde konuştu.

Avukatların ekonomik sorunlarının da gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Gök, siyasi iktidarın bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmasını istedi. Gök, "Adli kolluk ile ilgili yapılan yasal düzenlemelere rağmen, İçişleri Bakanlığı yasaya aykırı genelge yayınlayarak, bu sistemi işlemez hale getirmiş olup, bu durum hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Anılan genelge ile adli makamlar yok sayılarak, adeta elleri kolları bağlanarak kovuşturma yapamaz hale getirilmiştir. Bu genelgenin bir an önce geri alınması ve CMK hükümleri gereğince adli kolluk sisteminin tüm özellikleri ile hayata geçirilmesi gerekmektedir" açıklamasını yaptı.

.
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2005 Cuma 20:49:50
Güncelleme :3 Aralık 2005 Cumartesi 06:53:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?