2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Çöp için uygun alan

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, kente tek atık su arıtma tesisinin yeterli olmayacağının anlaşıldığını belirterek, birisi doğuda diğeri ise batıda 2 tesis yapılması gerektiğini söyledi. Özcan, Çöp Depolama Alanı konusunda da ÇimSa'nın üst bölümünde kalan bölgenin uygun görüldüğünü kaydetti.

Mersin Atık Su Arıtma Projesi için fizibilite çalışmasını yürüten Türk-Alman konsorsiyumu SRP-Temelsu temsilcileri, MESKİ Genel Müdürü Ömer Gülay, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'ne bağlı meslek odalarının temsilcileri, İller Bankası temsilcileri ve gazetecilerin katıldığı toplantıda Mersin'in atık su sorununu çözecek projede gelinen son nokta değerlendirildi. 1.5 yıl önce fizibilite çalışması için harekete geçildiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, yapımı için ihaleye gidilen Mersin Atık Su Arıtma Tesisi'nin, sivil toplum kuruluşlarının Karaduvar'ı değil, Tece'yi önerdiklerini, ancak İçişleri Bakanlığı'ndan gelen görevlilerin Karaduvar'ın bu konuda en uygun yer olduğunu tespit ettiklerini vurguladı. İhalenin yapılmasının ardından açılan zarflarda en ucuz teklifin bile kendileri için fazla olduğunu söyleyen Özcan, bu nedenle 82.4 milyon euro ile en ucuz teklifi veren Tekser firması ile yeniden görüşerek teklif istediklerini ifade etti. Avrupa Yatırım Bankası'ndan alınan 60 milyon euro kredi ile yapılacak projenin toplam 110 milyon euroya mal olacağını, bu nedenle MESKİ'nin de 50 milyon euro vererek projenin gerçekleştirileceğini, ancak bunun da pahalı geldiğini ifade eden Özcan, bir yandan da Avrupa Yatırım Bankası'nın kendilerini sıkıştırdığını, projeyi 3 yıl içinde gerçekleştiremezlerse krediyi geri çekeceklerini söylediklerini belirtti. 5216 Sayılı Belediyeler Yasası ile kendilerine bağlanan 19 belediye ile sınırlarının genişlediğini ve daha önce de sivil toplum örgütleri tarafından dile getirilen Tece'de atık su arıtma tesisi kurulması önerisinin Karaduvar'da kurulacak tesisle birlikte yeniden gündeme geldiğini ve Tece'ye de bir tesis yapılmasının gerekli olduğunun anlaşıldığını söyledi.
Özcan, "Doğuda ve batıda birer arıtma tesisi yapılması gerekiyor. Karaduvar'da 5 trilyon bedelli 276 dönüm istimlak alanı hazır durumda. 2. arıtma tesisinin Mezitli'den sonra bir bölgede yapılması için fizibilite çalışmaları yapılıyor. Bu projenin daha önce hayata geçmesi yine daha önce de dile getirdiğimiz gibi politik nedenlerle engellendi. Ancak yeniden ihale yapılacak ve bu ihalenin şeffaf bir şekilde yapılması için ne gerekiyorsa yapacağız. Herkesin katılacağı basın önünde yapılacak bir ihale ile bu proje gerçekleşecek. Ayrıca bugünden itibaren fizibilite çalışmalarına sivil toplum kuruluşları da katılacak. Ocak-şubat ayı gibi fizibilite çalışmaları bitirilmiş olacak" dedi.
Mersin Atık Su Arıtma Projesi'nin Türkiye'de kredi ile yapılan en büyük proje olduğunu belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Karaduvar'da yapılacak arıtma tesisinin 1 milyon 100 bin nüfusa göre planlandığını, ancak bu rakamın değişebileceğini, bunun Mersin'in önümüzdeki 25 yılına göre belirlendiğini kaydetti. 2. artıma tesisi için kredi arayışlarına yakında başlayacaklarını da ifade eden Özcan, sözlerine şöyle sürdürdü:
"Karaduvar'da yapılacak tesis 10 kilometrelik boru hattı, arıtma tesis ve deniz deşarjı olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Arıtma tesisini 3 yıl içinde bitireceğiz. Arıtma sırasında açığa çıkan çamuru da bertaraf etmek için ayrıca bir tesis kurmak zorundayız."
Mersin'in en önemli sorunu olarak belirtilen Çöp Depolama Alanı'nın taşınması konusunda Çevre Bakanlığı'ndan rapor geldiğini ve ÇimSa'nın üst bölümündeki arazinin bu konuda uygun görüldüğünü de sözlerine ekleyen Başkan Macit Özcan, "ÇimSa'nın üstünde kalan bölgeye Çöp Depolama Alanı yapılmasına bakanlık olur verdi. Bu yer 4 yıl önce bize verilseydi bugün Mersin'de böyle bir sorun olmayacaktı" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2005 Salı 19:04:50
Güncelleme :25 Ekim 2005 Salı 19:55:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?