2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Esnafın yuvası yıkılıyor

Mersin Oto Sanatkarlar Odası'nın 500 esnaf üzerinde yaptığı araştırma, esnafın yüzde 40'ının şeker, yüzde 35'inin yüksek tansiyon, yüzde 28'inin ise hem yüksek tansiyon hem de şeker hastası olduğunu ortaya çıkardı.

Mersin Oto Sanatkarlar Odası Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Oda Başkanı Cemal Serinol, esnaf üzerinde yaptıkları araştırma sonucunda çok ilginç sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Serinol, özellikle sanayi sitesi çevresinde yerleşik 500'e yakın esnaf üzerinde yaptıkları "Ekonomik Sıkıntının Etkileri" konulu araştırmada, yüzde 20 oranında esnafın yuvasının yıkıldığını, 15-20 yıllık evliliklerin ekonomik sıkıntı yüzünden bittiğini belirlediklerini ifade etti.

Yine aynı araştırmada esnafın yüzde 40'ında şeker hastalığı, yüzde 35'inde yüksek tansiyon, yüzde 28'inde ise hem yüksek tansiyon hem de şeker hastalığı tespit edildiğinin altını çizen Serinol, tüm bunlara sebep olarak piyasada yaşanan durgunluğu gösterdi. İş yapamayan esnafın çareyi KKTC ve Suudi Arabistan başta olmak üzere yurt dışına gitmekte bulduğunu, bazılarının ise mesleği bırakıp TIR şoförlüğüne geçtiğini kaydeden Serinol, "Dükkanını siftahsız kapatan, okula giden çocuğuna harçlık veremeyen, evinin tenceresini kaynatacak gıdayı alamayan esnafın hali içler acısı. Hükümet bir an önce piyasaya canlılık kazandıracak önlemler almalı" dedi.

Konuşmasında AB'ye üyelik sürecine de değinen Serinol, esnafın Avrupalı meslektaşlarına ayak uydurabilmesi için devlet desteğinin şart olduğunu ifade ederek, "Esnafın AB kriterlerine ayak uydurabilmesi için 5 yıl geri ödemesiz 25 milyar kredi verilmeli. İngiltere'de verilen kredi geri ödenmediğinde, 5 yıl kredi kullandırmama cezası veriliyor.

Orada verilen kredi teşvik amaçlı. İşyerini güçlendirip, vergi ödeyecek kapasiteye getirip ondan sonra gelir sağlamayı hedefliyorlar. Bizde ise yeni açılan iş yerine 6 ay kredi verilmediği gibi, bu insanlardan çeşitli isimler altında 30'a yakın vergi alınıyor. Avrupa'da sivil toplum örgütlerinin devlet üzerinde baskı kurma yetkisi varken, bizde tam tersine devletin sivil toplum örgütleri üzerinde baskısı ve yetkisi bulunmaktadır" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ve raporların okunmasının ardından seçimlere geçildi. Tek liste halinde gidilen seçimlerde, Cemal Serinol tekrar başkan seçildi. Mersin Oto Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Abdurrahim Özcan, Ayhan Kabaali, Mehmet Ateşli, Ahmet Kıvrak, İsmail Öden ve Ali Ertingü'den oluştu.

.
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 16:13:25
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 17:41:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?