4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Irak'a akaryakıt sevkiyatının durdurulması

Irak'a akaryakıt sevkıyatının durdurulması Mersin'deki nakliye firmalarını da vurdu.

araduvar Mahallesi'ndeki dolum tesislerinde işler neredeyse durma noktasına gelirken, nakliyeciler sorunun kısa zaman içerisinde çözülmesini istedi.

Irak'a petrol sevkıyatının yapıldığı önemli merkezlerden biri olan Mersin'de, petrol ürünleri ihracatının durdurulması yönünde alınan karar firmaları olumsuz yönde etkiledi. ATAŞ, OPET ve diğer petrol şirketlerinin dolum tesislerinin yer aldığı Karaduvar Mahallesi'nde hiçbir hareketlilik yaşanmıyor. Önceleri uzun tanker kuyruklarının oluştuğu firmalar önünde, şimdi ancak yurt içi dağıtım yapan birkaç tanker görülebiliyor. Irak'a petrol ürünleri ihraç eden 34 firmanın alacakları dolayısıyla Mersin ve İskenderun limanlarında tankerlerin dolumunu durdurması, nakliye sektörünü de olumsuz etkiledi.

Mersin'de bu alanda faaliyet gösteren Simge Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yetkilisi Şabahattin Kılıççıoğlu, Irak'a akaryakıt ihracatının durdurulmasının ciddi anlamda sıkıntı oluşturduğunu söyledi. Uygulamanın, özellikle tankerciler ve uluslararası nakliye firmalarını sıkıntıya soktuğunu kaydeden Kılıçcıoğlu, "Çünkü Irak'tan beklenti büyüktü. Uzun soluklu bir ticaret bekleniyordu. Bizler firma olarak ve bu işten geçimini sağlayan insanlar, büyük yatırımlar yaptı, araç aldı, tanker yaptırdı, LPG dorseleri yaptırdı. Herkes borç altına girdi. Birden böyle bir durumun ortaya çıkması sektörde büyük sıkıntı oluşturdu. Umudumuz Dış Ticaret Müsteşarlığı kanalı ile buna bir çözüm getirilmesi yönünde. Netice itibarı ile ihracatçılarımızın orada 1 milyar dolar gibi büyük bir parası takıldı. Biz bunun bilincindeyiz ama burada bizler de çok büyük yatırıma girdik. Umut ediyoruz ki, hükümetimiz bununla ilgili girişimlerde bulunacak ve nakliye sektörünü sıkıntıdan kurtaracaktır" dedi.

Türkiye'nin Irak'a 100 milyon tonun üzerinde bir akaryakıt sevkıyatının olduğunu, firma olarak kendilerinin aylık 10 bin tondan fazla akaryakıt sevkıyatı yaptıklarını anlatan Kılıççıoğlu, "Bunun için 100 araca yakın bir filo oluşturmuştuk. Bunun bir kısmını öz sermayemizden bir kısmını da kredi alarak temin etmiştik. Taksitler halinde ödüyorduk, şu ana kadar sorun yoktu. Ama son 2-3 aydır Irak'tan para akışı yavaşlayınca tabi bu bize de yansıdı. Netice itibarı ile nakliye tamamen durdu, beklemedeyiz. Krizin uzun sürmesi halinde burada birçok şoför esnafımız ciddi bir sıkıntıya girecek ve senetlerini ödeyemeyecektir ve netice olarak büyük bir kargaşa yaşanacaktır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2006 Cumartesi 23:03:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?