4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Lübnan'dan kaçan İsveçliler Mersin'de

İsrail saldırısı altında bulunan Lübnan'dan kaçan 188 İsveç vatandaşı bu sabaha karşı deniz yoluyla Mersin'e geldi. 

Aralarında Arap kökenli İsveçlilerin de bulunduğu savaş mağdurları, Mersin'den kara yoluyla Adana'ya oradan da uçakla İstanbul'a geçecekler. İsveç hükümetinin Mersin'deki Merlat Denizcilik şirketi ile yaptığı anlaşma çerçevesinde dün sabah Lübnan'da bulunan 2 bin İsveç vatandaşının sevki için Magosa'dan Beyrut'a giden Su adlı deniz otobüsü, Beyrut Limanı'ndan aldığı 188 yolcusu ile bu sabaha karşı Mersin Limanı'na geldi. 

Dün akşam saatlerinde Beyrut'tan hareket eden deniz otobüsü, İsrail ordusuna bağlı gemiler eşliğinde bölgeyi terk ederek bu sabah saat 04.00 sularında Mersin'e ulaştı. Aralarında Arap kökenlilerin de bulunduğu 188 İsveç vatandaşını Mersin'de, İsveç Konsolosluk görevlileri karşıladı. Yaklaşık 7 saat süren yolculuğun ardından Mersin'e ulaşan İsveçlilerin önce valizleri feribottan indirildi. Ardından savaştan kaçan İsveç vatandaşları, yanlarında küçük çocukları ve aileleriyle birlikte gemiden birer birer indi. 

Savaş bölgesinden uzaklaşmanın mutluluğunu yaşayan İsveçliler, kendilerine uzatılan mikrofonlara yorgun olduklarını ve uyumak istediklerini belirttiler. Lübnan'daki durumu anlatan Arap kökenli bir İsveç vatandaşı kadın " İsrail, askerleriyle bu ülkeyi kuşatıyor. Bunun neresi doğru?" dedi. 

İsveçli kadın, ailesinin Beyrut'ta bulunduğunu belirterek, tekrar bu ülkeye dönmeyi düşündüğünü belirtti. Lübnan'daki durumu anlatan İsveçliler "Oradan insanlar dışarıya çıkmaya korkuyor. Burada olduğumuz için çok mutluyuz. 

Şüphesiz savaş çok yanlış" dediler. Michal Karam adlı çocuk ise " Her yere bomba düşüyor. Orda yaşamak istemiyorum. Çünkü orda savaş var. Barış istiyorum sadece barış" diyerek, savaşa olan tepkisini dile getirdi. 

İsveçli kafile, daha sonra pasaport işlemlerini yaptırarak, dışarıda bekleyen otobüslere bindi. Bir süre Mersin'de bir otelde dinlenecek olan İsveçlilerin akşam saatlerinde Adana'ya, oradan da uçakla İstanbul'a geçecekleri bildirildi. 

Bu arada, İsveç hükümetinin denizcilik firması ile 2 bin yolcu için anlaşma yaptığı, kalan diğer yolcularının da Türkiye'ye aynı yolla getirileceği belirtildi. Öte yandan, Kanada, Avusturya gibi ülkelerinde, vatandaşlarını Lübnan'dan çıkarmak için Türk firmalarıyla görüşmeler yaptıkları öğrenildi.
İHA
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2006 Çarşamba 08:39:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?