9
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Mezarlıkta dinler buluşması

Her dine mensup insanların mezarlarının bulunduğu Mersin Mezarlığı, bugün 7.'si düzenlenen geleneksel dua töreninde farklı dinlere mensup din adamlarını yine bir araya getirdi. Kurban Bayramı dolayısıyla düzenlenen törende, Müslüman ve Hristiyan din adamları birlikte dua etti.

Mersin Latin Katolik Kilisesi öncülüğünde düzenlenen "7. Evrensel Dua Buluşması", Mersin Şehir Mezarlığı'nda yapıldı. Törene Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erol Ertan, Mersin Müftülüğü'nü temsilen mezarlık imamı Ramazan Ulu, Latin Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Roberto Ferrari, Ortodoks Kilisesi Ruhani Reisi Coşkun Teymur, Latin Katolik Kilisesi Reis Vekili Mesut Kalaycı, kilise gönüllüsü Lina Nasif ile çok sayıda Hristiyan ve Müslüman vatandaş katıldı.

Dua öncesi bir konuşma yapan Latin Katolik Kilisesi Reis Vekili Mesut Kalaycı, tüm İslam aleminin mübarek Kurban Bayramı'nı kutlayarak, bayramın herkese sağlık, sevgi ve barış dolu günler getirmesini diledi. Mersin'in mozaik bir kent olduğunu söyleyen Kalaycı, "Bilindiği gibi mozaiğin her parçası ayrı ve eşsiz bir değerdir. Ancak ve ancak bütün parçaları bir araya geldiği zaman bu mozaiğin muhteşem güzelliği gözler önüne serilebilir. Bunun en anlamlı ve güzel örneğini Mersin Mezarlığı'nda bulabilirsiniz. Nitekim birçok yakınımız ve dostumuz yaşamları süresince farklı dinlere mensup olmalarına rağmen, şimdi beraberce huzur içinde yatmaktadırlar. Zaten İbrahim peygamberde birleşen Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık dinleri sevgiyi, merhameti, hoşgörüyü, barışı ve kardeşliği emreder. Böylece her 3 semavi dinin ortak ahlak anlayışı yeryüzünde hüküm sürdüğünde, bir huzur ve güven ortamı sağlanmış olacaktır. Bu nedenle semavi dinlere mensup tüm herkesin bu gerçeği derin hoşgörüye dayalı bir işbirliğiyle ifade etmeleri son derece önemlidir" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erol Ertan ise, dünyada bir benzeri olmayan Mersin Mezarlığı'nda Hristiyan, Musevi ve Müslümanların bir arada kardeşçe beraber yattığını belirterek, "Bu etkinliği burada organize etmemiz oldukça anlamlı. Mersin'de barış, kardeşlik ve dostluk imgesini bir arada tutmak için elimizden geleni sarf etmekteyiz. Bunu festivallerde yaptığımız gibi mezarlıkta da her yıl tekrarlıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından imam Ramazan Ulu, Kur'an okurken, Hristiyan din adamları da kendi dillerinde dua etti. Din adamları, daha sonra hep birlikte şehitliği ziyaret etti. İmam Ramazan Ulu, şehit er Mehmet Türk'ün mezarı başında Fatiha okurken, Katolik ve Ortodoks din adamları da eşlik etti. Latin Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Roberto Ferrari, bir şişe içerisinde getirdiği suyu şehit asker ve polislerin mezarlarına döktü.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2007 Perşembe 17:47:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?