2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Mutlu'dan çarpıcı iddialar

Avrupa Konseyi Devamlı Kalkınmakta Olan Ülkeler Komitesi Türkiye Temsilcisi, İl Genel Meclisi Üyesi ve Mersin eski Belediye Başkanı Kaya Mutlu, Avrupa Konseyi'nin işleyişi hakkında bilgi vermek için düzenlediği basın toplantısında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve eski Belediye Başkanı Okan Merzeci hakkında ilginç iddialarda bulundu. Mutlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ı belediyeciliği bilmemekle suçlarken, merhum Okan Merzeci'yi de Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarının ve Mersin'e güneydoğudan gelen göçün nedeni olarak gösterdi.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde, Avrupa Konseyi'nin çalışmaları ve işleyişi hakkında gazetecilere bilgi vermek amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen Avrupa Konseyi Devamlı Kalkınmakta olan Ülkeler Komitesi Türkiye Temsilcisi ve İl Genel Meclisi Üyesi Kaya Mutlu, toplantıda Avrupa Konseyi'nin kentin sorunlarının çözümünde önemli görevler üstlenebilecek bir yapıda olduğunu belirterek, bunu İl Genel Meclisi toplantılarında anlatmaya çalıştığını söyledi.

Toplantıda gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Mutlu, bir gazetecinin Mersin'e güneydoğudan gelen göçün nedeni olarak o bölgede yaşayanlara gönderilen 90 bin mektupla yapılan çağrı olup olmadığını sorması üzerine, aynı zamanda dönemin belediye başkanı olan Kaya Mutlu, konunun doğru olduğunu, 84 bin kişinin gönderilen mektuplara cevap verdiğini tespit ettiklerini söyledi. İmar Limited Şirketi tarafından 84 bin kişiye "Güneykent" adı ile ev sahibi olabilecekleri yönünde Güneydoğu Anadolu'da partilere, emniyet mensuplarına, il genel meclislerine mektuplar yazıldığını ve oradaki saf vatandaşların da "Ev sahibi olacağım" diyerek gelen mektuplara cevap verdiğini belirten Mutlu,

"O dönem gönderilen mektuplara cevap verenler, Vakıflar Bankası Güneykent Mersin Belediye Başkanı Okan Merzeci hesabına para göndermeye başlamışlar, bunlar yüzde 100 güneydoğulu insanlar. Tabii yapılan görüşmeler, kavga-dövüş sonunda 2 bin 500 konutun temeli atılmış. 1973 yılında ben geldiğimde Yenipazar, Kurdali, Demirtaş Mahalleleri vardı. Bunların hepsi bu evleri alan insanların evlerin yapımını izlemek ya da gelişmeleri takip etmek için gelip tuttukları kişiler gelip Mersin'e yerleşmişler. Bununla 'Kaya Mutlu Kürtler'i şarktan getirdi' diye politika yapıldı" diye konuştu.

Bir başka gazetecinin Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın, belediyenin borçlarına gerekçe olarak Kaya Mutlu'nun belediye başkanlığı yaptığı dönemde 5 bin kişiyi işe alması ve bunun mali yönden getirdiği sıkıntıyı göstermesinin sorulması üzerine, "Bunu ara sıra duyuyorum. 1994'te Mersin Belediyesi'nin bütçesi 8.5 milyardı. Ve fazla bir borcumuz yoktu. Birçok işi kredi ile yaptık. Bu kredilerin hepsini ödedik. Okan Merzeci gelir gelmez 'İşçi çıkartmayacağım' demesine rağmen bütün işçiyi çıkardı. Belediye işçilerini işten çıkardı ve sorun yaşamamak için de elindeki tüm parayı işçilere dağıttı. Belediye borçlarının tek sebebi rahmetli Okan Merzeci'dir. İlk asılan borç miktarına bakın bir de şimdikine. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne birçok yerden de bugün ciddi miktarda kaynak geliyor. MESKİ'den ayda trilyonlarca lira para geliyor" şeklinde konuştu.

Konuşmasında Mersin'de yapımı planlanan hafif raylı toplu taşıma sistemi, yapımı süren sahil bandındaki Kültür Parkı gibi konulara da değinen Mutlu, "Ben hicap duyuyorum. Orada 'Raylı sistem' diye tabela var. Bunu yapmayan il kalmadı. Biz burada deniz kenarında bir parka, palmiyelere saplandık kaldık. Dışarıdan ağaç ithal ediyoruz, mermer ithal ediyoruz. Belediyecilik bu değil" açıklamasını yaptı.

.
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2005 Salı 17:57:41
Güncelleme :15 Ekim 2005 Cumartesi 17:09:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?