2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

'Orası tarım bölgesi'

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin Bağcılar Beldesi sınırlarındaki arazide çöp depolama planlarına, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yöneticilerinden de tepki geldi.

Söz konusu arazinin OSB Gelişme Alanı olarak belirlendiğini ve arazide İhtisas Organize Tarım Bölgesi kurulması çalışmalarının da yapıldığını belirten OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, "Bu alan, Büyükşehir Belediyesi tarafından alternatif çöp alanı olarak ilan edilerek, ilimiz sanayisinin planlı gelişimi yeniden geciktirilmek ve 5 yıl önce yaşananlar adeta tekrarlanmak istenmektedir" dedi.

Alanın, OSB Gelişme Alanı olarak planlandığını ve alandaki kamulaştırma çalışmalarının tamamlandığını belirten OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Büyükşehir Belediyesi'ni, "Sanayinin planlı gelişimini geciktirmeyi istemekle" suçladı.

Söz konusu alana ait uygulama imar planlarının Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda onay aşamasında olduğunu belirten Aşut, alanla ilgili yabancı yatırımcılar ve Türkiye'deki büyükelçiliklerle görüşmeler yaptıklarını kaydetti. Söz konusu arazi için hazırlanan raporlarda, "Arazinin yakınında yerleşim birimi yok" denildiğini belirten Aşut, "Alana 200 metre mesafede Organize Sanayi Bölgesi alanı olması ve 2 yıl içinde bu alanda 10 bin kişinin çalışacak olması hedefleniyor.

İhtisas Organize Tarım Bölgesi'nin hayata geçmesi ile adeta bir ilçe büyüklüğüne yaklaşacak olan bölgenin Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçe sayılması ve alternatif alan yapılmasının teknik bir hata olduğunu umuyoruz" diye konuştu.

OSB tarafından yayınlanan raporda, alternatif alan belirleme yönteminin, bilimsel ve teknik yer seçim yöntemine aykırı olduğu belirtildi. Raporda, üzerinde katı atık bertaraf tesisi kurulması planlanan alan ve bakanlığın olur vermediği diğer alternatif alanlara ilişkin şu görüşlere yer verildi:

"Mersin Büyükşehir Belediyesi'nce 'Alternatif alan' olarak tanımlanan kısaca özellikleri anlatılan ve görüşlerimize sunulan 4 alan hakkında yapılan incelemede ve 1 no'lu alanın (Bağcılar Beldesi sınırlarındaki alan) Mersin-Tarsus OSB Gelişme Alanı'na 1 kilometreden daha az mesafede olduğu tespit edilmiştir. 3 no'lu alanın (Dalakderesi kuzeyi) heyelan alanı olması ve 4 no'lu alanın (Musalı Köyü doğusu) ulaşım menzili dışında olması gibi sorunlar nedeniyle uygun olmadıkları ilgili komisyon raporunda açıkça belirtilmektedir.

O halde bu 3 alanın neden alternatif alan olarak belirlendiği ve neden değerlendirmeye alındığı anlaşılamamaktadır. Katı atık tesisleri yer seçim ilkeleri konusunda 'Katı Atık Yönetmeliği' hükümleri açıktır. Yönetmelik hükümlerine aykırı koşulları bulunan alanların alternatif alan olarak belirlenmesi de mümkün değildir. Anılan yönetmeliğin ilgili maddesinde katı atık bertaraf ve depolama tesislerinin yerleşim yerlerinden en az 1 kilometre mesafede olması gerektiği belirtilmektedir. Dikkat edilirse özellikle yerleşim yeri tanımı kullanılmış, konut alanları ile sınırlandırılmamıştır.

Bilindiği üzere köy veya şehirlerin yerleşim alanı sınırları belirlenirken konut, ticaret ve sanayi alanları ile benzeri tesislerin tamamı kapsanmaktadır. Örnek vermek gerekirse Mersin Serbest Bölgesi'nin, limanın, sanayi sitesinin yerleşim alanı dışında tutulması mümkün değildir. Belediyelerin çalışmalarında da yerleşim sınırları bu tesisleri kapsamaktadır. Faaliyete geçtiğinde yaklaşık 10 bin kişinin çalışması beklenen OSB Gelişme Alanı'nın yerleşim alanı kapsamı dışında tutulması da mümkün değildir.

Çünkü yerleşim alanı tanımında amaç insanların gece veya gündüz toplu olarak bulunduğu alanlardır. Yönetmeliğin amacı katı atık tesislerinin insan sağlığına zarar verebilecek alanlardan uzak bölgelerde yer seçmesini hüküm altına almaktır. Dolayısıyla OSB Genişleme Alanı'na 1 kilometreden daha kısa mesafedeki bir alanın yönetmelik hükümlerine aykırı biçimde 'Alternatif alan' olarak belirlenmesi, hukuka aykırı bir işlemdir.

İmar planları onay aşamasında olan ve ciddi yurt içi ve yurt dışı gıda firmalarının talepte bulunduğu, faaliyete geçtiğinde ilimizin en önemli sorununun çözümüne katkı sağlayarak en az içinde 7-10 bin kişi istihdam edecek bir Organize Sanayi Bölgesi'ni ve bu alan için yapılmış 3 trilyon liralık kamulaştırma harcamasını hiçe sayarak, yerleşim birimlerine en az 1 km mesafe gerekirken sanayi bölgesine bitişik düşünülen bu depolama alanının kentin geleceği açısından ne kadar faydalı olacağı tartışmalıdır.

Yönetmelik hükümlerine aykırı bir yer seçimini baştan engellemek için alternatif alan belirlenirken detaylı ve kapsamlı analizlerin yapılması gerekir. 'Çalışmanın kapsamı ve derinliği yetersiz' fizibilite çalışmasında öngörülen alanlar ile ilgi yazı ekinde görüşü istenilen alanlar farklıdır. Yukarıdaki değerlendirme ile birlikte ele alındığında hem fizibilite çalışmasının hem de alternatif alanlara yönelik bilimsel, kapsamlı ve detaylı çalışmanın yeniden yapılması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Aksi taktirde bundan önce yapılan hataların tekrarı söz konusu olacaktır."

.
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2005 Salı 19:49:36
Güncelleme :28 Ekim 2005 Cuma 14:46:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?