2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

YÖK karşıtı gösteri

Mersin Üniversitesi'nde bir grup öğrenci, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) karşıtı gösteri yaptı. Mersin Demokrasi Platformu'nun da destek verdiği öğrenci eylemi, yürüyüşün ardından yapılan basın açıklaması ile olaysız sona erdi.

Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampusü içerisindeki Rektörlük binası önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik öğrenci grubu, YÖK aleyhinde sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Ellerinde, 'Ne YÖK ne AKP, söz yetki karar üniversitelilerin' yazılı pankart taşıyan öğrenciler, "YÖK'e hayır", "Sermaye defol üniversiteler bizimdir", "Müşteri değil öğrenciyiz" ve "Polis idare işbirliğine son" şeklinde sloganlar attı. Yol boyunca sloganlarına devam eden öğrenciler, yaklaşık 15 dakika süren yürüyüşün ardından kampus girişine geldi. Öğrencilere, burada destek için gelen Mersin Demokrasi Platformu üyeleri içeri alınmadı.

YÖK Karşıtı Öğrenci Platformu adına açıklama yapan Burak Özdemir, 2 kurmay yarbay, 2 kurmay albay, Milli Eğitim Bakanlığı Danışmanı ve hukuk müşavirlerince hazırlanan bir yasayla 6 Kasım 1981 tarihinde kurulan YÖK'ün, üniversiteleri yönetme yetkisini darbecilerden aldığını ve aradan geçen 24 yıl boyunca bu yetkiyi elinden hiç bırakmadığını ifade etti.

YÖK'ün geçen bu süre içerisinde, üniversitelerin biriktirdiği değerlerin pek çoğunu yok ettiğini ileri süren Özdemir, "Darbeciler tarafından geniş yetkilerle donatılan YÖK, üniversite sistemini baştan aşağı egemenlerin istekleri doğrultusunda örgütledi. Rektörlerin, dekanların, akademik kadroların belirlenmesinden, hangi derslerin işleneceğine, nereye üniversite açılıp açılmayacağından, üniversitede hangi araştırmaların yapılıp yapılmayacağına kadar, her türlü alanda YÖK ana belirleyici oldu. YÖK eliyle üniversiteler anti demokratik ve hiyararşik bir yapıya dönüştürülürken egemen ideolojinin sözcüsü durumuna getirildi. Bizler, yani üniversitelerin gerçek sahibi olan öğrenciler, üniversitede bize dayatılan bu düzeni kabul etmiyoruz" dedi.

Mersin Demokrasi Platformu adına konuşan SDP İl Başkanı Serkan Kaya da, öğrencilere destek verirken gösteri; yapılan açıklamaların ardından olaysız olarak son buldu.

.
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2005 Çarşamba 18:00:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?