4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Yokedici böcekler ormanda

Mersin Orman Bölge Müdürü Nihat Öz, orman zararlısı böceklere karşı özelikle biyolojik mücadeleye ağırlık verdiklerini belirterek, bu kapsamda üretimi yapılan 22 bin 500 adet calosoma sycophanta böceğinin toprağa gömülme işlemine devam edildiğini söyledi. 

Çamkese böceğiyle biyolojik mücadele kapsamında bugün de Davultepe Ormanları'nda calosoma sycophanta böceğinin toprağa gömülmesi işlemi yapıldı. Gömülen böcekler 15-20 günlük bir sürenin ardından topraktan çıkarak çamkese böceğiyle beslenmeye başlayacak. Çamkese böceğiyle mücadele hakkında Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Refik Ulusoy ile birlikte bilgi veren Orman Bölge Müdürü Nihat Öz, yangınlar kadar böcek tahribatının da ormanlar için ciddi bir sorun oluşturduğunu ifade etti. Özellikle Mersin'de her türlü böceğin bulunduğunu belirten Öz, bunların içinde en fazla bulunanın ise kızılçam ağacının yaygın olduğu bölgelerde yaşayan çamkese böceği olduğunu kaydetti.
Öz, "Çamkese böceği kasım ayından sonra şubat, mart ayına kadar genç ve yaşlı ormanlarımızda kızılçam ağaçlarına musallat olan bir böcek. Biz mümkün olduğunca kimyasal mücadele yapmamaya çalışıyoruz. Ancak zamanın az olduğu ve yol kenarlarında son derece kısıtlı bir şekilde kimyasal mücadele yapıyoruz. Hedefimiz biyolojik mücadeleyi yaygınlaştırmak. Zararlı böceği yok etmek için onunla beslenen başka bir böceği kullanıyoruz. Bu anlamda 'yok edici' olarak da adlandırılan çene sistemi gelişmiş, çamkese böceğiyle beslenen calosoma sycophantayı kullanıyoruz. Bu böceğin üretimini Mersin, Mut ve Anamur orman işletmelerimizde yapıyoruz. Böcek doğada bulunuyor ama yeterli olmadığı için biz de üretimini yapıyoruz. Dikkat edilirse bölgede mücadele çalışmalarıyla birlikte çamkese böceğinde bir azalma söz konusu" dedi. 

Bir calosoma sycophantanın yılda 40-50 gün kadar aktif olduğunu ve aktif olduğu süre içerisinde yaklaşık 400-500 adet çamkese böceğini yok ettiğini kaydeden Öz, 15 bin olarak hedeflenen, ancak üretimi 22 bin 500 adet yapılan calosoma sycophantanın orman zararlılarıyla mücadele kapsamında önemli bir işlev gördüğünü belirtti. 

Orman Bölge Müdürü Nihat Öz'ün konuşmasının ardından böcekler toprağa gömüldü. 
.
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2006 Salı 18:13:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?