3
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE

Ayak oyunlarına gelmeyelim!

Mersin Tarsus'a bağlı Yenice beldesinde 30 Aralık 2007'de Atalar Mahallesi'nde meydana gelen bireysel bir olay siyasi bir provokasyona dönüştürülerek Kürtler ve Türkler arasında bir sorun varmış gibi gösterilmeye çalışılıyor.

Olay, Hüseyin Çakır'ın evinde kiracı olarak oturan Diyarbakırlı çiftçi Necati Balkara'nın bahçede bulunan incir ağacını kesmesiyle başlıyor. Kiracısının ağacı kestiğini gören Çakır, Balkara ile tartışıyor. Tartışmayı gören Çakır'ın dayısının oğlu Yenice Belediyespor Kulübü'nde amatör futbolcu Nezran Şan da gelince kavga çıktı. Bunun üzerine Balkara, yanında taşıdığı ruhsatsız tabancayla Hüseyin Çakır ile Nezran Şan'a 2 el ateş etti. Nezran Şan ölürken, Hüseyin Çakır yaralandı.

İki kişi arasında yaşanan bu olay bir haftadır toplumsal bir çatışmaya dönüştürülmeye çalışılıyor. Cinayetten sonra kaçan zanlı Necati Balkara'nın evi ateşe verilirken, ağabeyinin evine de molotofkokteyli atılarak yakıldı. Evde kimsenin olmaması nedeniyle ölen ya da yaralanan olmadı. Geçen bir haftalık süre içinde bir grup, DTP belde binasına saldırarak camlarını kırdı. Önceki gün düzenlenen yürüyüş sonrası yaşanan olaylarda da beldede yaşayan Kürt kökenlilere ait bazı işyerleri saldırılara hedef oldu.

Tarsus Kaymakamı Abdulhamit Erguvan, yaşanan cinayetin siyasî bir yönünün olmadığının altını özellikle çiziyor. Erguvan, "Ama birileri ısrarla bunu siyasî bir şekle sokmaya çalışıyor. Bunu yapanların amacı nedir anlamak mümkün değil." diyor. Beldenin CHP'li Belediye Başkanı Veli Serin provokatörlere dikkat çekiyor: "Olay ne etnik, ne inanç ne de siyasî. Bu olayı bu zemine çekmeye çalışanlar, provokatörler var." Cinayeti işlediği iddia edilen Necati Balkara olaydan sonra kayıplara karıştı. Emniyet kaynaklarından alınan bilgilere göre cinayeti işleyen Balkara'nın herhangi bir siyasî kaydı bulunmuyor. Demokratik Toplum Partisi Belde Başkanı Halis Ernaici de zanlının partileriyle hiçbir ilgisinin olmadığını söylüyor. MHP Belde Başkanı Resul Şahin ise yaşanan cinayetin etnik bir hadise olmadığının altını çiziyor. Şahin, "Bu olayları yapanların hedefi, buradaki sükunet ortamını bozarak karışıklık çıkarmak. Olaylar birkaç provokatörün kışkırtmasıyla ortaya çıkıyor." şeklinde konuşuyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2008 Salı 18:56:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?