2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Esenli Köyü'nde eylem

Mersin'de, alternatif çöp depolama alanları arasında adı geçen Esenli Köyü sakinleri eylem yaptı.

Toroslar Belediyesi sınırlarındaki Çavuşlu Mahallesi'nde bulunan çöp depolama alanına alternatif olarak Mersin'e 23 kilometre uzaklıktaki Esenli Köyü Çifte Zeytin mevkiinin gösterilmesi ve bu bölgede incelemeler yapılması, köylülerin tepkisine neden oldu. Bu sabah Çifte Zeytin mevkiinde toplanan köy halkı eylem yaptı. "Yaşamak suç ise dökün çöpleri", "Evsiz yaşarız, topraksız asla", "Sağımız ocak solumuz ocak, bir de çöp mü olacak?" yazılı pankartlar taşıyan 500 nüfuslu Esenli Köyü sakinleri, çöp depolama alanını istemediklerini dile getirdi.

200 kadar köylünün katıldığı eylemde konuşan Esenli Köyü Muhtarı Özcan Erol, "Biz çöp depolama sahasının şimdiki yerinden kaldırılmasına karşı değiliz ama köyümüz sınırları içerisine taşınmasına da razı değiliz" dedi.

Daha çok bağcılığın yapıldığı bölgede tek geçim kaynaklarının tarım olduğunu dile getiren Erol, geçtiğimiz yıl içinde bölgede yaşanan kuraklık neticesinde yapılan sondajların başarılı sonuç verdiğini ve kuru tarımdan sulu tarıma henüz yeni geçmeye başladıklarını belirterek, "Böyle olumsuz etki yaratacak bir tasarının düşünülmesi bizce doğru değildir. Biz çöp depolama alanının şimdiki yerinden kaldırılmasına karşı değiliz ama köyümüz sınırları içerisine taşınmasına da razı değiliz. Eğer bir sorun çözülecekse bu her iki taraf için de iyi sonuç vermeli. Bir bölgeyi kurtaralım derken, diğer bölgenin aleyhine karar vermek bizce adil değildir" diye konuştu.

Çöp depolama alanının köylerine kurulması durumunda göçle karşı karşıya kalacaklarını kaydeden Esenli Köyü Muhtarı Özcan Erol, sözlerine şöyle devam etti: "Yetkililere sesleniyoruz. Eğer bu bölgeye çöp depolama alanı kurulursa, tek geçim kaynağı tarım olan bölgedeki çiftçilerin arazileri ellerinden alınırsa, bu çiftçiler geçimlerini neyle karşılayacak, bu düşünülüyor mu? Bu bizi göçe zorlamak demektir. Herkes için doğru bir karar verilmesini istiyoruz."

Erol, arazinin tarım arazisi olduğunun, Mersin İl Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan incelemeyle belirlendiğini sözlerine ekledi. Ellerinde pankartlarla slogan atan kadın ve çocuklar, köylerinde çöp görmek istemediklerini dile getirdi.

.
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 16:40:24
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 17:40:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hayrettin Erol IP: 212.174.172.xxx Tarih : 17.08.2010 08:59:50

Sağımız ocak solumuz ocak bizim halimiz ne olacak.