18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANAMUR - MERSİN

Caretta Caretta yuvalarının başında nöbet

Anamur'da, iskeledeki çay bahçelerinin ışıklarını dolunay sanarak kıyıya çıkan ve buraya yumurta bırakan Caretta Caretta’nın yuvası, koruma altına alındı.

Çay bahçelerinin ışıklarını dolunay zannederek kıyıya çıkan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağası, yumurtalarını bırakıp, üzerini kumla kapattıktan sonra çevredekilerin meraklı bakışları arasında tekrar denize dönerek gözden kayboldu.

Caretta Caretta’nın kıyıya yumurta bıraktığı sırada Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Caretta Caretta’nın rahatsız olmaması için çevrede önlem alırken, Anamur Belediyesi de yumurtaların zarar görmemesi için yuvanın başına nöbetçi dikti. Zabıta Memuru Mehmet Nohut, kaplumbağanın yuvasını korumaya aldıklarını belirterek, yumurtaların zarar görmemesi için nöbet tuttuğunu söyledi.

Yavru Caretta Carettalar’ı bekleyen en büyük tehlikenin, sokak lambalarını yakamoz zannederek deniz yerine karaya doğru yol almaları olduğunu ifade eden yetkililer, sahillere her yıl bırakılan yaklaşık 5 bin yumurtadan çıkan yavrulardan sadece yüzde 20’sinin yaşadığını, yüzde 80’inin ise çeşitli nedenlerden dolayı öldüğünü belirtti.

Yetkililer, anne Caretta Carettalar’ın ise, yumurtlama sırasında sokak köpekleri tarafından öldürüldüğünü kaydetti. Her yıl Anamur, Bozyazı ve Aydıncık sahillerini mekan seçen Caretta Carettalar, önümüzdeki 2 ay süresince sahile yumurta bırakacak.

Sahile bırakılan yumurtalardan yaklaşık 40 gün sonra yavru çıkacak.

 

İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2005 Salı 11:01:43
Güncelleme :20 Haziran 2005 Pazartesi 12:10:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?