17
Mayıs
2024
Cuma
ANAMUR - MERSİN

Namık Ekin'den 10 yıl Marşı ile gelen rekor

Mersin Anamur’dan denize giren emekli SAT komandosu 62 yaşındaki Namık Ekin, 28 saat su altında kalıp 57 kilometre yüzerek, kendisine ait 48 kilometrelik rekoru kırdı. Guinness Rekorlar Kitabı’na da giren Ekin’in rekoru 57 kilometre. (30.8 deniz mili) Ekin, bu başarısını deniz üstünde 10. Yıl Marşı’yla kutlandı.

Anamur'da önceki gün saat 09.36’da dalan Namık Ekin, sualtında 4 metre derinlikten yüzüşünü gece boyunca sürdürdü. Ekin’in KKTC’ye yaklaşık 28 kilometre kala rekor kırdığını belirleyen gözetmenler, su üstüne çıkması için uyardı. Ekin’in, ‘Yaş, mesafe ve zaman’ olmak üzere 3 rekor birden kırdığı açıklandı.

Yüzmeyi sürdürmeyi isteyen Ekin, ısrarlı uyarılar üzerine dalışına son verip, daldıktan 28 saat sonra dün saat 13.36’da su yüzeyine çıktı. Ekin, daha sonra geçtiği botla ailesi ve ekibinin bulunduğu balıkçı teknesinin etrafında iki kez zafer turu attı. Teknede bulunanlar bu sırada 10’ncı Yıl Marşı’nı söyledi. Namık Ekin rekor kırdıktan sonra A-6 Araştırma Gemisi’ne alındı ve kalan yolu bu gemide katetti. Saat 18.00 sıralarında Girne Limanı’na gelen Ekin’in bulunduğu gemi KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.

Köpek balığı tacizi

YaklaşIk 30 saatlik yüzüşü sırasında Ekin iki defa köpek balığı tehlikesiyle yüz yüze geldi. Köpek balıkların bir metre yakınına kadar sokulunca ekibin uyarısı üzerine çelik kafesin içine geçti. Bir süre kafesin etrafında dolanan köpek balıkları daha sonra uzaklaştı. Saat 18.00 sıralarında Girne Limanı’na gelen Ekin KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından karşılandı. Ekin, Denktaş’a Anamur’dan aldığı toprağı teslim etti. Denktaş da Ekin’e ‘Sizinle gurur duyduk’ dedi.

3 Guinness’le çıktı

MERSİN’den Girne’ye kadar su altından yüzerek rekor kırmayı hedefleyen emekli SAT komandosu 62 yaşındaki Namık Ekin, Kıbrıs’a 25 kilometre kala 3 rekor birden kırdığı belirlenince su yüzeyine çıktı. Namık Ekin’in yeni rekoru Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Guinnes Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural yeni rekorları gözlemledi. Ekin’in, ‘Yaş, zaman ve mesafe’ olmak üzere sualtından yüzmede 3 rekor birden kırdığı açıklandı.

hürriyet gazetesi
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2004 Salı 10:41:30
Güncelleme :11 Mayıs 2005 Çarşamba 15:54:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?