19
Mayıs
2024
Pazar
AYDINCIK - MERSİN

Yörükler Ankara’ya yürüyecek

Son konargöçer aşiretlerden Sarıkeçililer, sorunlarına çözüm bulunması amacıyla en az 20 deveyle 18 Aralık’ta Ankara’ya gidecek.

Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Asya’dan gelip Anadolu’ya yerleşen Oğuz boylarından Sarıkeçililerin, son yıllarda konakladıkları alanların ve geçiş yollarının daralması nedeniyle büyük sorunlar yaşadığını bildirdi.

Bu sorunlarının aşılması için büyük çaba harcadıklarını, ancak konargöçer Yörük kültürünü yaşatan tek aşiret olmalarına karşın çözüm bulunamadığını ifade eden Çoban, seslerini duyurana ve sorunları çözüme kavuşturuluncaya kadar çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti.

18 Aralık’ta, Mersin’in Aydıncık İlçesi’nde büyük bir kaynaşma toplantısı düzenleyeceklerini bildiren Çoban, şöyle konuştu:

“Bu toplantımızdaki asıl amaç, sorunlarımıza çözüm bulunmasıdır. Bu etkinliğimizle Yörükleri birleştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de yerleşik düzene geçmiş diğer Yörüklerin bağlı olduğu dernekleri de toplantıya çağırdık. Yemekli, müzikli, halk ozanlarının sazlarıyla renklendireceği toplantımıza bazı milletvekilleri de katılacak.”

Aynı gün, en az 20 deveyle Ankara’ya doğru yola çıkacaklarını belirten Çoban, “Deve sayısı 40’a kadar çıkabilir. Toplu yürüyüşümüzü Anadolu’ya geldiğimiz 900 yıl önceki gibi tekrarlamayı planlıyoruz. Devlet bakanlarımızla, Cumhurbaşkanımızla görüşmek istiyoruz. Konargöçer Yörük kültürünün son temsilcilerine destek olmalarını, bize konaklamamız için hazine arazileri göstermelerini istiyoruz” diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2004 Salı 13:41:45
Güncelleme :28 Şubat 2006 Salı 15:04:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?