18
Mayıs
2024
Cumartesi
BOZYAZI - MERSİN

'Anne ve Çocuk İlişkisi' semineri yapıldı

Mersin'in Bozyazı Devlet Hastanesi Aile Hekimi Ayçe Tamer, anne-baba ve çocuk üçgeninde en büyük görevin anneye düştüğünü söyledi.

Tamer, Bozyazı Çubukkoyağı İlköğretim Okulu'nda düzenlenen 'Anne ve Çocuk İlişkisi' konulu seminerde, eğitimin önemine değinerek kadınların mutlaka okuması gerektiğini belirtti.

Anne-baba ve çocuk üçgeninde en büyük görevin annelere düştüğünü ifade eden Tamer, "Baba olmak sonradan kazanılan bir beceri olsa da anne olmak içgüdüsel olarak her kadının içinde var olan bir duygudur. Ancak iyi bir eğitim olmadıkça bu içgüdü de iyi bir anne olmak için yeterli değildir. İlk 4 yaşa kadar tüm çocuklar kendisini anne ile özdeşleştirir" dedi.

Anne-babalara, çocuklara sevgilerini göstermeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Tamer, onlarla birlikte nitelikli zaman geçirmelerini istedi. Anne-babalardan, çocuğun dünyasına ulaşmak için çaba göstermelerini isteyen Tamer, şöyle devam etti:

"Her çocuğun sevgi dili ayrıdır. Kimi sevgisini dokunarak gösterir, kimi anlatarak, kimi armağan alarak. Siz kendi çocuğunuzun sevgi dilinin nasıl olduğunu anlamaya çalışın ve ona o şekilde karşılık verin. Çocuğunuzun sizden ayrı bir birey olduğunu kabul edin. Onun isteklerine ve duygularına saygı gösterin. Onun düşünceleri size ters gelse de sevgi ve sempatiyle yaklaşın ve onu anlamaya çalışın. Sürekli olarak eleştirmeyin, yaptığı hataları yargılamayın. Beğenmediğiniz bir davranışı olduğunda ona bunun zararlarını anlattıktan hemen sonra yapmasını istediğiniz doğru davranışın olumlu yanlarından bahsedin. Çocuğunuzun yanlış arkadaş seçtiğini düşünüyorsanız bunu onu incitmeden söyleyip, başka bir arkadaş önerisinde bulunun. Bu konuda kesin sınırlar koymayın. Çocuğunuzun kendi kararlarını vermesine ve uygulamasına izin verin. Sürekli olarak onun namına çözümler üretmeyin. Yanlış yapmasına izin verin. Çocuğunuzun ödevlerini siz yapmayın. Ancak o ödev yaparken yakınlarında olup, gerektiği zaman yardıma hazır olduğunuzu belli edin. Yaz tatilini boş geçirmesine izin vermeyin. Birlikte bir program yaparak kitap okuma, eğitsel çalışma, oyun ve gezi şeklinde plan yapmasını sağlayın. Okuma kitaplarını kendisinin seçmesine izin verin.
Aile içinde ortak alınan kararlara katılmasını sağlayın. Aile içinde özel ve önemli olduğunu hissettirin. Spor, tiyatro, gezi gibi kendi yaş grubu ile yapabileceği faaliyetlere katılması için destekleyin."

İHA
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 13:55:36
Güncelleme :19 Haziran 2009 Cuma 14:17:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?