30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜLNAR - MERSİN

Anıt kaderine terk edildi

Mersin'in Gülnar ilçesinde 2008 yılında Gülnar Hatun (Büyükece) anısına dikilen anıt, bakımsızlık nedeniyle adeta kaderine terk edilirken, bu durum, ilçe sakinlerinin de tepkisine neden oldu.

731 yılında Orta Asya'da Horasa'nın Merv kentinin Dörtkuyu Köyü'nde doğan, babası Yahşi bey, annesi Duru Han'dan olma ilk çocukları olan Gülnar isimli çocuklarının adını, Gülnar ilçesine veren ailenin kızları anısına dikilen ve ilçenin merkezindeki anıtın bakımsızlıktan çürümeye başladığı kaydedildi.

Gülnar Hatun Anıtı'ndaki kadının elindeki sepet içerisinde Gülnar ilçesini simgeleyen gül, üzüm ve nar meyvelerinin siyah bir renk alarak tanınmaz hale geldiği, anıtında boyalarının döküldüğü vurgulandı. İlçe sakinleri bu duruma tepki gösterirken, yetkililerin de bir an önce harekete geçmesini istiyor.

Öte yandan, Araştırmacı-Yazar Zeki Teoman, anıttaki Gülnar isimli kadının babası olan Yahşi Bey'in ölümünden sonra Yörük oymağının başına geçtiği aynı soydan olan Yığdır Bey ile nişanlandığı, bunun yanında bilge bir komutan olan Gülnar Hatun'un, bir çok kez Araplarla savaştığı, 769 yılı Nisan ayında Halfe Mansur'un casusları tarafından Gülek Boğazı Sarkıt Kır mevkiinde şehit edildiğini anlattı.

Başsız kalan Yörük Obası'nın, Göksu Irmağı'nın batısına geçtiği ve Anamur'a kadar olan topraklara hem eski kentlerinin, hem de Gülnar hatunun adını verdiği ifade ediliyor.

iha
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2011 Pazar 17:08:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?