22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUT - MERSİN
MUT

Dilek havuzuna kayısı döktüler

Mut'da bu yıl 32.’si düzenlenen Mut Kayısı Festivali, Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’nda gerçekleştirilen etkinliklerle başladı.

Festivalin açılış törenine, Vali Atilla Osmançelebioğlu, AKP Mersin Milletvekilleri Ali Er, Saffet Benli, CHP Mersin Milletvekili Vahit Çekmez, Bağımsız Milletvekili Ersoy Bulut, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Nedim Açıkgöz, Orman Bölge Müdürü Nihat Öz, Mut Kaymakamı Harun Kaya, Gülnar Kaymakamı Hakan Kılınçkaya, Mut Belediye Başkanı Selahattin Aslan, Gülnar belediye Başkanı Ahmet Günel, oda başkanları, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festival, Mut Halk Oyunları ekibinin gösterileriyle devam etti. Festivalde resim ve el işi sergi açılışları, kayısı yeme yarışması, satranç turnuvası, tek kurşun atış yarışması, masa tenisi turnuvası, Karakucak güreş müsabakaları, model uçak gösterisi, ilköğretim okulları arası kültür yarışması, biçki-dikiş-nakış sergi açılışları yapıldı.

Mut Belediye Başkanı Selahattin Aslan, festivalin aslında 32.’sini düzenlediklerini, ancak bunun tarihinin yüzyıllara dayandığını belirterek, "Yıllar önce Mısır’a ve Suriye’ye ihraç ettiğimiz kayısımız geçmiş yıllarda yıllık 100 bin ton rekolte çekiyordu. Bu yıl kayısı rekoltemizde yaşanan doğal afetler sonucunda potansiyelimiz bir hayli düştü. Bu yıl kayısı rekoltemiz 50-60 bin ton civarında. Bunun da bölge ekonomisine kazancı 50-60 trilyon lira. Yılda 15-20 bin ton erik, 7-8 bin ton incir, 80 bin ton zeytin üretimi gerçekleştiriyoruz. İlçemizde en yakın zamanda kayısı birliği kurarak dünya ve Türkiye’de markalaşmış kayısımızı tescil ettirip, ihracatın önünü açmayı hedefliyoruz. Tesisler kurup, kayısımızı en iyi şekilde değerlendireceğiz. Kayısımızın tanıtımı için Ankara Kızılay Meydanı’nda 3 günlük bir program hazırladık. Ankara’da kayısımızı Ankaralılar’a tanıtıp, sevdirmeyi hedefliyoruz" dedi.

"SULAMA SUYU PROJESİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"

AKP Mersin Milletvekili Ali Er ise, Türkiye’de kayısı denilince akla Mut’un geldiğini ifade ederek, "Türk çiftçisinin durumunu çok yakından biliyoruz. Elbirliğiyle bunları aşacağız. Türk çiftçisine hükümet olarak çok güzel kolaylıklar sağladık ve sağlamaya da devam edeceğiz. Mut İlçesi’nin sulama suyu projesinin tamamlanması için çalışmalarımız devam ediyor. Büyük bir gayretle sulama suyu işini halledeceğiz. Ülkemizde tarımla uğraşan insan sayımız diğer ülkelere göre oldukça fazla. Toroslar’ın tepesinde gölet çalışma projelerimiz var. Bunları hayata geçirdiğimizde tüm Mersin’in sulama suyu işini çözmüş olacağız. Türkiye’de desteklenme açısından en çok desteği alan ilçemiz Mut. Hükümet olarak çiftçilerimizle ilgili bazı tedbirler aldık. Şu an çiftçi sigortası konusu ve toprak ile ilgili konular Meclis’te görüşülüyor. Organize bir tarım ve üretim için üretici birlikleri kurmamız şart. Çünkü tüketim daha iyi olacak. Mut’un sorunlarını biliyoruz. Yol problemi programımızda var. Allah’a şükür çalışmalar devam ediyor, bunu kısa zamanda bitireceğiz. Mersin’in milletvekilleri olarak bu işi el birliği ile halledeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından en iyi kayısı, erik, incir ve zeytin üreticilerine plaketleri verildi. Festivale katılanlar Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’nda bulunan dilek havuzuna, iyi bir üretim ve kazanç dileğiyle kayısı döktü. Festival, 5 Haziran akşamı Musa Eroğlu konseri ile son bulacak.

 

.
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2005 Cumartesi 12:12:38
Güncelleme :23 Aralık 2005 Cuma 15:18:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?