25
Mayıs
2024
Cumartesi
MUT - MERSİN
MUT

En 'erkenci' incir Mut'ta

TÜRKİYE'NİN EN ERKENCİ İNCİRİ MUT'TA YETİŞTİRİLİYOR

Mersin Mut İlçe Tarım Müdürü Levent Abaş, Mut ilçesinde üretilen incirin, Türkiye'nin en erkenci ürünü olduğunu, sahip olduğu mikroklima özelliği nedeniyle sofralık beyaz incir üretiminin ilçeye büyük avantaj sağladığını söyledi.

2010 yılı sezonunda iklim şartlarının incir için çok uygun geçtiğini anlatan Abaş, "Bu yılki ilk hasadımız daha da erken oldu. 15 Temmuz'da hasada başlayarak piyasaya ürün gönderdik" dedi. İlçedeki incir hasadının 1 Ağustos-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildiğini kaydeden Abaş, Türkiye'de 1 Ağustos'tan önce piyasaya incir ürünü sunabilecek başka bir bölge olmadığını belirtti.

İlçede yaklaşık bin 500 ailenin 5 bin 200 dekarlık alanda yetiştirdiği incirden elde ettikleri gelirle yaşamlarını sürdürdüğünü söyleyen Abaş, bu yıl 6 bin 500 ton civarında rekolte beklendiklerini açıkladı. Üretimine uygun 20 bin dekarlık arazinin bulunduğunu ifade eden Abaş, bu alanların değerlendirilmesi ile 25 bin ton civarında rekolte elde edilebileceklerini, bu kapsamda yatırımcıları ilçeye beklediklerini söyledi. Abaş, incirin yaklaşık yüzde 68'ini, ülke genelindeki üretimin yüzde 2'sinin ilçeden karşılandığını kaydetti.

Dünyada incir üretiminin yaklaşık 1 milyon tona ulaştığını, bunun 290 bin tonunun Türkiye'de üretildiğine dikkati çeken Abaş, "Rekoltemizi artırıp, erkenci ürün olmamızın avantajını kullanacağız. Bu avantajımızı değerlendirebilirsek, ilçemize ciddi bir girdi sağlayabiliriz. Bu kapsamda halkın incir üretimine yönelmesi için çalışmalara başlayacağız. Çiftçinin alana ilgi göstermesini sağlayabildiğimiz takdirde, rekoltemizi artırmış olacağız ve önümüzdeki yıllarda ihracata başlayacağız" diye konuştu.

İlçe Tarım Müdürü Abaş, ilçede yetiştirilen incirin, görüntüsü ve iriliğiyle diğer bölgelerde yetiştirilen incirlere göre farklı olduğunu da sözlerine ekledi.

İncirin faydalarına da değinen Abaş, hamile kadınlar, çocuklarda ortaya çıkan vitamin eksikliğinin neden olduğu hastalıklar ile kansızlık, damar tıkanıklığı, dalak şişkinliği ve nefes darlığı gibi hastalıklara ürünün iyi geldiğini, 100 gramında yüzde 12 şeker oranına sahip olan incirde proteinin yanı sıra A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri ve folik asitin bulunduğunu hatırlattı.. Zengin lifli yapısı sayesinde bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan incirin, doğal ve ekolojik enerji kaynağı olması nedeni ile fiziksel ve zihinsel zorlanmayı ortadan kaldırdığına dikkati çeken Abaş, incirin astım, öksürük ve soğuk algınlığının yanı sıra uzun süreli hastalıklardan sonra hızlı iyileşmeye yardımcı olduğunun da bilindiğini kaydetti.

TÜRKİYE'NİN EN ERKENCİ İNCİRİ MUT'TA YETİŞTİRİLİYOR
TÜRKİYE'NİN EN ERKENCİ İNCİRİ MUT'TA YETİŞTİRİLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2010 Cumartesi 12:02:01
Güncelleme :14 Ağustos 2010 Cumartesi 13:31:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ABDULKADİR AK IP: 195.174.57.xxx Tarih : 21.08.2010 15:48:09

SAYIN İLÇE TARIM MÜDÜRÜ BAKIN ÇOK GÜZEL İFADE ETMİŞSİNİZ AMA GELİN GÖRÜNKİ BU ÜRETİLEN İNCİRLERİ ÜRETİCİLERİMİZ DEĞERLENDİREMİYORLAR. HALBUKİ SİZLER NİÇİN VARSINIZ VATANDAŞIMIZIN ELİNDEKİ, ÜRETTİĞİ BU GÜZELİM ÜRÜNLERİN HAKKIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ KONUSUNDA ÜRETİCİ İNSANLARA YOL GÖSTERSENİZ ÇOK İYİ OLUR. BAKAN İNCİRİN HASATI GERÇEKTEN ÇOK ZAHMETLİ BİR ÜRÜNDÜR. İNSANLAR ÜRETTİKLERİ BU DEĞERLİ ÜRÜNDEN MAALESEF YETERİ KADAR İSTİFADE EDEMİYORLAR. MERAK EDİYORSANIZ SİZE AÇIK ADRES VEREYİM. GÖKSU BELDESİNE VE DE ÖZELLİKLE DE ESEN MAHALLESİNE GİDİN. BU ANLATTIĞIMIN GERÇEKLİĞİNİ ÖĞRENİRSİNİZ. DEVLETİMİZİN TEMSİLCİLERİ OLAN SİZLERDEN BU VB KONULARDA DAHA FAZLA İLGİ VE ALAKA BEKLİYORUZ. İNCİRİN EN GÜZELİNİN YETİŞTİĞİ ESEN MAHALLESİNDEN DUYRULUR