18
Mayıs
2024
Cumartesi
MUT - MERSİN
MUT

Rusya'nın ithalatı durdurması

Mut'da kayısı üreticileri, "Akdeniz sineği" olduğu gerekçesiyle Türkiye’den sebze ve meyve ithalatını durduran Rusya’yı, ürettikleri kayısıları yere döküp ayaklarıyla ezerek protesto etti.

Rusya’nın Türkiye’den sebze ve meyve ithalatını yasaklaması, bu yıl ilk kez Rusya’ya ihracat yapmaya hazırlanan Mutlu kayısı üreticilerini sıkıntıya soktu. Mut’a bağlı Kurtsuyu, Kışla, Haydar, Hocalı, Çağlayangedik, Çortak, Hisar, Göcekler ve Tuğrul Köyü’nde kayısı üretimi yapan köylüler, Rusya’nın Türk sebze ve meyvesinde "Akdeniz sineği var" gerekçesiyle ithalatı durdurmasını protesto etti.

Kurtsuyu Tarım Ürünleri ve Çevre Köyleri Kalkındırma Kooperatifi’nde biraraya gelen üreticiler, yere döktükleri kayısıları ayakları ile ezdi. Geçen yıl 8 YKr ile 1 YTL arasında fiyatlarla alıcı bulan kayısının, bu yıl 5 ile 6 YKr’den satıldığını ifade eden üreticiler, geçen yıl 3 YKr’den satılan meysuluk kayısının da 1 YKr’den alıcı bulamadığını belirtti.

Kurtsuyu Tarım Ürünleri ve Çevre Köyleri Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Yaşar Taş, bu yıl kayısı hasadının hava koşulları nedeniyle erken başladığına dikkat çekerek, "Tamamen kendi imkanlarımızla kurduğumuz kooperatifimizi 6.5 dönüm arazi üzerine kurduk. Şahıstan borç parayla aldığımız yeni kooperatifimiz bize 24 bin YTL’ye mal oldu. Bu yıl kayısıdan zarar ettik. Rusya’ya ilk defa ihracat yapacaktık, Rusya’nın ’Türk ürünlerinde Akdeniz sineği var’ demesiyle kayısımız elimizde kaldı. İhracat yapamadığımız için kayısıdan zarar ettik. Türkiye’de yalnızca İstanbul’a kayısımızı satabiliyoruz. Yeni kurduğumuz kooperatifimizin yerini senet karşılığında almıştık, ödeme günü yaklaşıyor, elimiz kolumuz bağlı. Devletimiz bize sahip çıksın" dedi.

 

.
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2005 Cumartesi 10:42:51
Güncelleme :23 Aralık 2005 Cuma 15:12:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?