19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Çiftçiler mitinge hazırlanıyor

Çukurova'da, ürettiği her üründen zarar eden çiftçiler, bayrama da karamsar giriyor. Narenciye başta olmak üzere pamuk, buğday ve mısırda umduğunu alamayan üreticiler, bayram sonrası da bölgesel mitinge hazırlanıyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Şahin Tekin, borç batağındaki, üretim yapamaz hale düşen çiftçinin bayram heyecanının da kalmadığını belirterek, "Dini bayramlara saygımız var. Ama bugünkü haliyle çiftçinin bayram yapacak hali yok" dedi.

Çukurova çiftçisinin A'dan Z'ye ürettiği her üründen zarar ettiğini ve destekleri vaktinde alamadığı için perişan olduğunu ifade eden Tekin, "Başkaları bayram yapabilir, ama bizim bayramlık halimiz yok. Yeni ekim sezonu geldi, üretici ne yapacağını bilmez halde. Narenciye sezonu başladı, hükümet hala destekleme rakamlarını açıklamadı. Şu anda limon dışındaki narenciye dalında bekliyor" diye konuştu.

Buğday ve mısırda geçen yılın da altında fiyatlarla karşılaşan çiftçinin, pamukta da şok yaşadığını ve 2 yıl önce 980, geçen yıl da 830 bin liraya sattığı kütlüsünü, bugün Çukobirlik'e ancak 550 bin liraya verebildiğine işaret eden Tekin, "Benim yaşamım çiftçilikle geçti. Hayatımda hiç fiyatların 1 yıl öncesine göre daha az olduğuna tanık olmamıştım. Bu hükümet sağolsun bize her şeyi gösterdi. Bir de gübre, zirai ilaç, tohum ve akaryakıtta da aynı güzelliği yapsa o zaman bayramı yapacağız. Ama bu da hayalden öteye gitmiyor" dedi.
Hükümetin, dardaki üreticiyi kurtarmak için girdi maliyetlerini mutlak düşürmesi, teşvik ve destekleri peşin ödemesi gerektiğini vurgulayan Tekin, "Pahalı üret, ucuza sat mantığı nerede görülmüş. Sürekli zarar eden bu sektör daha nereye kadar dayanacak. Tarım sektörü kan ağlıyor, ülkeyi yönetenler seyrediyor. Bu vicdansızlıktır. Üreticinin halini bizden daha iyi biliyorlar. Ama çözüm bulmak işlerine gelmiyor. Ektiği her üründen zarar eden çiftçimiz de, artık ayçiçeği ve kanola gibi gübre istemeyen, alıcısı hazır olan ürünlere yönelmeli. Zaten böyle giderse çok sürmez, hepimiz tarlayı, traktörü satıp çiftçiliği de terk ederiz" şeklinde konuştu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Şahin Tekin, Osmaniye ile Adana merkez ve 13 ilçe Ziraat Odası Başkanları ile biraraya gelerek, Ramazan Bayramı'ndan sonra hükümeti uyarı anlamında bölgesel bir miting yapacaklarını kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2005 Pazartesi 17:45:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MUHTAR REFİK IP: 81.214.222.xxx Tarih : 1.11.2005 14:12:30
EE HANİ BU HÜKÜMET İYİYDİ? NE OLDU DA ÇİFTÇİLER MANİSA DAN SONRAOSMANİYE DE DE YÜRÜME KARARI ALDILAR? HANI EKONOMİ İYİ YOLDAYDI DA YOKSABİZ Mİ GÖREMEDİK ? HALKIN HALİ İÇLER ACISI İŞSİZLİK,ANARŞİ,GASP,CİNAYET,HIRSIZLIK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR 3 KASIM DA HALKIMIZA LOLİPOP DAĞITANLAR BUGÜN HALKIN KARŞISINA ÇIKAMIYOR