18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Emekli Albay'dan konferans

Emekli Kurmay Albay ve Türk Ocakları Genel Merkez Üyesi Doç. Dr. Celalettin Yavuz, ABD'nin dünyada tek küresel güç olarak kendini gördüğünü söyledi.

Türk Ocakları Osmaniye Şubesi tarafından Osmaniye Meslek Yüksek Okulu'nda düzenlenen "Dünyadaki Son Siyasi Gelişmeler Karşısında Türkiye" konulu konferansta konuşan Yavuz, ABD'nin, dünyada tek küresel güç olarak kendini gördüğünü ifade ederek, bu nedenle ABD'nin dünya üzerindeki bölgesel güçleri kontrol altına almak istediğini ileri sürdü. ABD'nin Orta Doğu ülkeleriyle arasındaki ilişkilerden söz eden Yavuz, "Arap dünyası hiçbir zaman biraraya gelemediği için küresel güç olamaz, Çin ise ekonomik olarak çok ilerlemesine rağmen henüz küresel güç olarak görünmüyor. AB'nin küresel güç olmasına müsaade edilmeyecektir. Rusya ise şu anda kuluçka dönemindedir. Rusya gelecekteki küresel güç için potansiyel bir güçtür" dedi.

ABD ve İngiltere'nin bugün Irak'tan çıkmak istediğine değinen Celalettin Yavuz, "ABD, Irak'a müdahale etmeden önce Irak'ın GSMH'sı kişi başına 2 bin dolardı. Bugün ise bu rakam bin ile bin 200 dolar arasındadır. Irak, alt yapısı çökmüş bir terör yuvası olmuştur. Bütün bu olumsuzluklar karşısında ABD ve İngiltere'nin kendi insanları da artık bu işgale tepki veriyorlar. İşte bundan dolayı hem ABD, hem de İngiltere artık Irak'tan çıkmak istiyor" diye konuştu.

Yavuz, Avrupa Birliği, sözde Ermeni soykırımı, Çin ve Hindistan gibi yeni ekonomik güçlerin Türkiye'ye olumsuz etkileri, Türkiye'nin iç dinamiklerindeki sorunların olumsuz etkileri, Irak, İran ve Suriye'deki gelişmeler ve Türk ekonomisinin sorunları konularında da bilgiler verdi.
Konferansın sonunda, Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Erdem Koç, Celalettin Yavuz'a verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek, okulun bir plaketini takdim etti.

.
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2006 Salı 20:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?