17
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Et satamadılar ama kıyma çektiler

Kurban Bayramı dolayısıyla işsiz kalan kasaplar kıyma çekerek para kazanmaya çalışıyor.

Kurban bayramında birçok sektör canlanıyor. Ancak öyle bir sektör var ki kurban bayramında iş yapamıyor. Kurban bayramında işsiz kalan kasaplar kilosu 75 Yeni kuruşa kıyma çekti. 35 yıldır kasapçılık yapan Mustafa Demirbaş kurban bayramında et satışlarının sıfıra indiğini belirterek eve ekmek parası götürmek için alternatif yollara başvurduklarını söylüyor.

Vatandaşların kurbanı kestikten sonra kendilerine ayırdıkları etleri daha uzun süre saklayabilmek için kıyma yapma yolunu tercih ettiğini bununda kendilerine yeni bir iş kapısı açtığına dikkat çeken Demirbaş "Kıymada çekmesek perişan oluruz. Azda olsa kıyma çekerek ekmek parası kazanıyoruz. Buna da şükür. Bir kapıyı kapatan Allah yeni bir kapı açıyor ve bizi aç bırakmıyor" diyor.

Normal şartlarda kurbandan kalan etlerin kısa bir süre sonra bozulmaya başladığını ancak kıyma olarak uzun süre buzdolaplarında saklanabildiğini belirten Demirbaş ayrıca vatandaşların etini daha tasarruflu kullanabilmek için de bu yolu seçtiğini ifade ediyor.

Kuş gribi söylentilerinin ardından tavuk satışlarının bir anda düşmesinin kırmızı et sektörünü canlandırdığını aktaran Demirbaş, "Kilosu pahalı olduğu iççin çoğu vatandaş et alamıyor, daha ekonomik gördükleri tavuğa yöneliyordu. Ancak kuş gribi tavuk satışlarına darbe vurdu kırmızı et sektörünü ise canlandırdı" ifadelerini kullanıyor.

Kırmızı et sektöründeki canlanmayla birlikte vatandaşların ellerindeki mevcut etleri daha tasarruflu kullanma yoluna gittiğini bu yüzden kıyma çektirmeye büyük önem verdiklerini bununda kendilerine yaradığını belirten Demirbaş bayramın 2. günü ile birlikte kıyma çektirmek isteyen vatandaşların dükkânlarına akın ettiğini dile getiriyor.

Demirbaş, "Kıymayı cüzi bir fiyata çekerek bir anlamda amme hizmeti veriyoruz. Önemli olan vatandaşın işinin görülmesi. Bu yıl kurbanlıkların ucuz olması kurban satışlarını bir hayli arttırdı. Neredeyse et girmeyen ev kalmadı. Bu durum kasaplarında işlerini arttırdı. Kurbandan sonra ne yapacağım diyen kasap esnafı kıyma çekerek ekmek parası kazanıyor" diye konuştu.

Kasaba kıyma çektirmeye gelen Mustafa Gökşen kurban etlerini her yıl kıyma çektirerek değerlendirdiklerini söylüyor. Kuş gribi nedeniyle tavuk yemekten çekindiklerini bu yüzden kurbandan kendilerine kalan etleri kıyma yaparak daha uzun süre kullanabildiklerini ifade eden Gökşen, "Çektirdiğimiz kıymayı köftelik, yemeklik, böreklik, çok çeşitli şekillerde değerlendirebiliyoruz. Eti kıyma olarak hem daha çeşitli hem de uzun süre kullanmamız mümkün oluyor" diye konuşuyor.



.
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2006 Perşembe 14:59:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?