19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kask satışları arttı

Osmaniye'de faturası olmayana plaka yok uygulaması kask satışlarını arttırdı. Motosikletlerde emniyet kemeri görevi gören kask kullanılmasını arttırmak amacıyla Osmaniye Emniyet Müdürlüğü'nün başlattığı "Kask faturası olmayana plaka yok" uygulaması kask satışlarını bir anda arttırdı.

İthal ve yerli motosikletlerin satışlarının yüzde 100 oranında artmasıyla birlikte kask kullanılmamasına bağlı yaralanmaları ve ölümleri azaltmak amacıyla Osmaniye Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan yeni uygulama ile kask satışlarını artırdı. Motosiklet sürücülerine kask kullanmadıkları gerekçesiyle verilen cezalarda kask kullanımını arttırdı.

Uygulamadan en çok kask satıcıları memnun oldu. Birbirinden değişik renkte ve türdeki kasklar vitrinleri süslemeye başladı. 10 yaşından bu zamana kadar bisiklet tamirciliği yapan 65 yaşındaki Hüseyin Kılıçkıran, uygulamanın ardından kask satışlarının 2 katına çıktığını söylüyor. Cezai müeyyidelerin artması ve plaka alınırken kask faturası istenmesinin kask satışlarını bir anda arttırdığını belirten Kılıçkıran, "Eskiden hafta 1 tane kask satarken bugün günde 5 ile 10 adet arasında kask satmaya başladık. Vatandaşlar kasklara verdikleri 12,5 - 20 YTL ile kask kullanılmamasına bağlı kazalardan kendilerini korumuş oluyorlar" diye konuştu.

İlde 20 bine yakın kayıtlı ve bir o kadar da kayıtsız motosikletin olduğu düşünüldüğünde motosiklet kazalarının artmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Kılıçkıran, ancak olası kazaların zararlarının kask kullanımı ile azaltılabileceğini ifade etti. Kask kullanılmamasının zararlarını tanık olduğu bir kaza ile anlatan Kılıçkıran şunları kaydetti; "Baş mahallede motosiklet ile kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü kafasını kamyonetin demirlerine çarparak feci şekilde can verdi. Eğer motosiklet sürücüsü kask kullansaydı belki bu şekilde bu olay meydana gelmezdi. Araçlarda emniyet kemeri ne ise motosikletlerde de emniyet kemeri görevini kask görüyor."

Ucuz Çin malı motosikletlerin piyasaya girmesi park sorunu olmayan yakıt tüketimi ekonomik fazla yer kaplamayan motosikletlere olan ilgiyi arttırdı. Motosiklet satışlarının artmasıyla beraber kazalarda kask kullanılmamasına bağlı zararları en aza indirmek amacıyla kask kullanılması zorunlu hale getirilmeye çalışılıyor. Uygumda öncelikle motosiklet plakası için trafik şube müdürlüklerine gelenlerden kask faturası getirmeleri isteniyor. Diğer yandan trafiğe çıkan motosiklet sürücüleri kask kullanmaları konusunda uyarılıyor. Kask kullanılması motosiklet sürücülerini rahatsız etse de zamanla sürücülerin uygulamaya alışacakları belirtiliyor. Motosiklet kazalarında kask kullanılmasının zararı yüzde 30 oranında azalttığını bildiklerini belirten motosiklet sürücüsü Murat Dinmen, motosiklet aldığında ilk işinin kask almak olduğunu söylüyor. Kask kullanmadıkları için zaman zaman trafik polisleri tarafından uyarıldıklarını ifade eden bir başka motosiklet sürücüsü ise "Kask kullanımı biz sürücüler için. Çoğu zaman kullanmak zor gelse de olası bir kazada ne kadar faydalı olduğunu herkes görüyor. Zamanla herkesin kask kullanmaya alışması gerekiyor" diye konuşarak kask kullanımının önemine dikkat çekiyor.

Türkiye'de kayıtlı 1 milyon 300 bin motosikletin olduğu ve bu sayının her geçen yıl katlanarak arttığı düşünüldüğünde kask kullanımının ne kadar önemli hale geldiği anlaşılıyor.

.
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2005 Çarşamba 10:38:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
melisa IP: 81.215.179.xxx Tarih : 9.11.2005 11:58:49
öncelikle mantıklı bir uygulama ancak üzücü bir tarafi varsa o da kişileirn bunu zorla almaları yani kendi hayati durumlarını korumak için degil de plaka alabilmek için böyle bir tututmun sergilenmesi...