2
Mayıs
2024
Perşembe
AĞRI

Sokakta çalışan çocuk sayısı artıyor

AĞRI'DA SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUK SAYISI ARTIYOR

Ağrı Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yurt-Ay Der) Başkanı Recep Çirik, sokakta çalışan çocuk sayısının her geçen gün yükseldiğini, bunun kendilerini oldukça rahatsız ettiğini söyledi.

Recep Çirik, aileden kaynaklanan sebeplerle sokaklarda çoğalan, aile bütçelerine katkıda bulunmak için çalışan çocukların toplum açısından büyük bir sorun teşkil ettiğini vurguladı. Bu konuda çocukları sokaklara iten nedenlerin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Çirik "Sokakta çalışan çocukların çoğunluğunun çok çocuklu ailelerden geldiği görülmektedir. Ailenin bakabileceğinden fazla sayıda çocuk sahibi olması, çocuğun bakımı, korunması ve gelişimi ile ilgili gereksinmelerini karşılama görevini

yeterli bir biçimde yerine getirmesini engellemektedir. Bu durum çocukları sokakta çalışmaya yönelten nedenlerden biri olarak görülmektedir" dedi.

Evden kaçmayı düşünen ve kaçma girişimi olmuş çocukların büyük çoğunluğunun aile içi şiddet nedeni ile bu yola başvurduklarının görüldüğünü belirten Çirik, şunları söyledi:

"Ailesi tarafından maruz kaldığı şiddet ve kötü muameleden dolayı sokağın özgür ortamı çocuğa daha çekici gelebilmektedir. Erken yaşta aileden bağımsız para kazanmaya başlaması, tek başına yaşamını sürdürebileceğine ilişkin inancını güçlendirmektedir. Sokakta çalışan bu çocukların aile içindeki olumsuz yaşantıları arttıkça, evden uzaklaşıp sokakta yaşamaya başlayabilecekleri riskini de göz önünde bulundurmak gerekir. Aileye ekonomik katkıda bulunmak, çocukların sokakta çalışma nedenlerinin başında

gelmektedir. sokakta çalışan çocukların babalarının çoğunluğu düşük kazançlı işlerde çalışmakta annelerinin çalışmamaktadır. Bu durum ailelerinin gelir düzeyinin düşük olduğunu göstermektedir."

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2010 Cuma 14:16:03
Güncelleme :2 Nisan 2010 Cuma 15:04:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?