29
Mayıs
2024
Çarşamba
HAMUR - AĞRI
Belediye Sayfaları

Kurtların saldırdığı öğrenciler

Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Uzungün köyünün Halife mezrasındaki öğrenciler, okullarına devam edebilmek için her gün 8 kilometre yol yürüyorlar.

Servisleri olmayan mezra öğrencilerini yırtıcı hayvanlara karşı silahlı çoban koruyor.


Mezralarında okul bulunmayan öğrenciler 4 kilometre uzaklıkta bulunan Uzungün İlköğretim Okulu'na yürüyerek gidip gelmek zorunda kalıyorlar. Şimdiye kadar defalarca kurtların saldırısına uğradıklarını belirten öğrenciler, bu nedenle birçok arkadaşlarının okulu bıraktığını ifade ettiler. Bu eğitim sezonunun başında 100 kişi olduklarını belirten öğrenciler "Şu an sadece 57 arkadaşımız okula devam ediyor. Ailelerimizin maddi durumu iyi olmadığı için servis tutamıyorlar" diye konuştular.


Çocuklarını yırtıcı hayvanlardan korumak için mezra çobanını görevlendirdiklerini belirten veliler ise "Daha önce iki defa okuldan gelen öğrencilere kurtlar saldırdı. Biz de bu soruna bir nebzede çözüm olsun diye mezra çobanını koruma olarak görevlendirdik. Çoban yanında bulunan av tüfeği ile sabah 07:00 gibi çocuklarımızı evlerden alıp okula götürüyor. Yine aynı şekilde akşama doğru okuldan alıp evlere teslim ediyor. Çoban çocuklarımızı sadece yırtıcı hayvanlardan koruyabiliyor. Bunun dışında bir de aşırı soğuklar var. Büyük erkek çocuklarımız soğuğa fazla aldırış etmiyorlar. Lakin kız çocuklarımız ve küçük çocuklarımızda var. Bu nedenden dolayı kız çocuklarımız ve 1. sınıf öğrencilerimizi okula göndermiyoruz" şeklinde konuştular.


Kar yağışıyla birlikte eğitim yolculuğunun daha da zor bir hal aldığını ifade eden velilerden Bahattin Seskir, "Kızlarımız okumak istiyor. Fakat okulun uzak ve yolunun tehlikeli olmasından dolayı okuyamıyorlar. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Bu sorunumuza bir çözüm bulsunlar" dedi.


Mezra sakinlerinden 4. sınıf öğrencisi Esra Yardımcı ise, okumak istediğini belirterek "Ben okula gitmek istiyorum. Fakat okul yolunda daha önce bize kurtlar saldırdığı için ailem okumama izin vermiyor diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 11:59:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?