22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Aşı yaptırmayanlara ceza

Ardahan Tarım Müdürlüğü, 1 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında yapılan ve katılımın zorunlu olduğu sonbahar aşılama kampanyası kapsamında hayvanlarını aşılatmayanlara 991 YTL para cezası uygulanacağı bildirdi. Müdürlük ayrıca, aşı uygulama tarihi almak üzere köy ve mahalle muhtarlarının kuruma bizzat müracaat etmelerini istedi.

Ardahan Tarım Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, öldürücü olmayan; ancak ekonomik kayıplara yol açan hastalıklarla mücadelede yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmalarının önemine dikkat çekildi. Açıklamada, "Şap hastalığı etkeni, çok sayıda alt sero tipleri bulunan bir virüstür. Tüm bu tiplerin neden olduğu hastalığa genel olarak 'şap' adı verilmektedir. Bu hastalığın, her türlü hayvan ve insan hareketleriyle su, ortak ve yakın mera, rüzgar ve tozlarla uzak mesafelere kadar bulaşması mümkün. Bu nedenle hastalıkla mücadele son derece zordur. Ülkemizde bu hastalıkla mücadelede uygulanan tek yöntem; yoğun kitlesel aşılama ve karantina tedbirleridir. Bu kapsamda ülkemizde görülen 3 tip şap virüsüne karşı üretilen, en gelişmiş aşı olan yağ adjuvantlı trivalan şap aşısı kullanılmaktadır. Hastalıkla mücadele için ilimizde ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere 2 kez aşılama kampanyası düzenlenmektedir" ifadelerine yer verildi.

Ardahan'da 2005 yılı ilkbahar döneminde hedef popülasyon olan 210 bin adet sığır cinsi hayvanın tamamının aşılanarak ülke genelinde rekor bir başarı sağlandığı hatırlatılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Ancak tüm çalışmalara rağmen hastalığın değişken özelliğinden ve genç hayvanlarda yetersiz bağışıklık oluşması nedeniyle daha çok 1-3 yaş arası hayvanlarda hastalık çıkışı olabilmektedir. Şap hastalığından korunmanın ve hastalığın etkisini azaltmanın tek çaresi zamanında ve yeterli dozda aşı yaptırmaktır. Bu kapsamda hayvanlara ilk aşılama 4. ayını tamamlayanlara, ikinci aşılama ilk aşılamadan bir ay sonra, bundan sonraki aşılamalar ise 6 ayda bir düzenli yapılmalıdır. İlimizde de şap hastalığıyla mücadele kapsamında yine sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası düzenlenmiştir. Kampanya 1 Eylül-31 Ekim 2005 tarihleri arasında yapılacaktır. Kampanyaya katılım zorunlu olup, hayvanlarını aşılatmayan yetiştiricilere 991.67 YTL para cezası verilecektir. Hayvan sevk edilmelerinde son aşılama tarihi 4 ayını geçen hayvanlar yeniden aşılanacaktır. Kurban Bayramı döneminde sevk edilecek kurbanlık hayvanların da bu dönemde aşılanmış olması gerekmektedir. Programlı şap aşılaması için her köy ve mahalleye aşılama günü tayin edilecektir. Aşı uygulama tarihi almak için köy ve mahalle muhtarlıklarının bizzat kurumumuza müracaat etmesi gerekir. Aşılama programları sırasında 0-6 aylık buzağılara da kulak küpesi takılacak ve kayıt işlemleri yapılacaktır. Bölgemizin temel geçim kaynağı olan hayvancılığın daha sağlıklı ve karlı yapılabilmesi için hayvan yetiştiricilerinin, köy ve mahalle muhtarlıklarının yükümlülüklerini yerine getirmesi ve bu konularda gerekli hassasiyeti göstermeleri büyük önem taşımaktadır."

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2005 Çarşamba 12:42:48
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 03:30:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?