18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Çıldır'da kuduz vakası

Ardahan'ın Çıldır İlçesi'ne bağlı Övündü Köyü'nde ortaya çıkan kuduz vakasının nedeninin yarasalar olduğu bildirildi.

Kuduz vakasının ortaya çıktığı 38 haneli, 220 nüfuslu Övündü Köyü'nde incelemelerde bulunan Ardahan İl Tarım Müdürü Fevzi Karakoç, yaklaşık 10 gün önce kendi köpeği tarafından ısırılan bir vatandaşın hastaneye gitmesiyle ortaya çıkan olay karşısında ekiplerin kuduz şüphesiyle ısıran ve ısındıktan hemen sonra ölen köpeğin kafasını Erzurum'a tahlil için gönderdiğini ifade etti.

Karakoç, "Çıkan sonucun kuduz olması nedeniyle köyde güvenlik tedbirleri artırıldı. Ortaya çıkan kuduz vakasının tek nedeni kuduz hastalığı mikrobunu taşıyıcısı olan ve Gürcistan sınırları içerisindeki mağaralarda barınan yarasalardan kaynaklandığı kanaatine vardık. Çünkü bu köyde kuduz vakası 5 yıldır görülmüyordu. Ekiplerimiz köyde gereken emniyet tedbirleri almıştır. Köy 6 ay süre karantina altına alınarak köye giriş çıkışlar kontrol altında tutuluyor.

Kuduz mikrobu taşıyıcısı olan yarasalar için bir yaptırım uygulamamız mümkün olmadığından yarasalar hakkında tek yapabileceğimiz şey vatandaşları bilinçlendirmektir. Köy muhtarına da yarasalar hakkında bilgi vererek köylüyü bilinçlendirmesi için cami imamlarının vatandaşları bilgilendirmesi için yarasaların kuduz mikrobu taşıyıcısı olduğu anlatılarak vatandaşların dikkatli olmalarını isteyecek" dedi.

Ardahan'ın Çıldır İlçesi Övündü Köyü'nde kendi köpeklerinin bir anda saldırganlaşarak babası Ali Rıza Yamur'u ısırdığını ve köydeki diğer köpeklere saldırdığını söyleyen Cantürk Yağmur, "Kapı önünde açık bir vaziyette duran ve o güne kadar sakin bir hayvan olan köpeğimiz bir anda babamın üzerine saldırdı ve babamı ısırdı. Ardından azgınlaşan köpeğimiz bağlı duran diğer köpeğimize de saldırdıktan sonra köy içerisindeki yaklaşık 10 köpeğe de saldırdı ve bir müddet sonra öldü. Babamı ısırınca hemen hastaneye götürdük ve durumu söyledik. Babama ve ev halkına kuduz aşısı yaptılar. Tarım Müdürlüğü ekiplerine köye gelerek köyde bulunan ve bizim köpekle temasa geçen yaklaşık 10 köpeği itlaf ettiler ve köyü 6 ay süreyle karantinaya aldılar" diye konuştu.

Taner Vedat isimli köylü ise köyde çıkan kuduz vakası nedeniyle köyün 6 ay süreliğine karantina altına alındığını ve köye hayvan giriş çıkışlarının yasaklandığını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2005 Salı 01:48:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?