18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Emniyet binasında 'horoz' toplantısı

Ardahan ve çevresinde yaşayan dağ horozunun neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu bildirildi.
Doğa Derneği'nce Ardahan'ın Posof İlçesi'nde Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda, bölgede yaşayan bitki ve hayvan türleri hakkında bilgi verilerek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan dağ horozu (huş tavuğu) tanıtıldı.

Doğa Derneği Proje Koordinatörü Geoff Welch, "Dünyada ender ve Türkiye'de belirli bölgelerde özellikle Posof Havzası'nda yaşayan huş tavuğunun varlığı ileriki yıllarda bölgenin tanıtımı ve ekonomik açıdan kazanç elde etmesi için büyük fırsat olacak. Bu türün yok olmaması için, Doğa Derneği olarak bazı projeler uyguluyoruz" dedi.
Uzman Ekolog Davit Beoumond ise, bölgede çok çeşitli kuş türlerinin yaşadığını belirterek, bu türlerin varlığının Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı çalışmalarının başlamasıyla anlaşıldığını ifade etti. Beoumond, "Türkiye'de ender görülen ve dünyada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan huş tavuğu çok önemli bir tür" diye konuştu. Toplantıda konuşan Ardahan İl Cevre ve Orman Müdürü Faruk Köksoy da şunları söyledi:

"Bölgenin organik tarıma en elverişli olması, kimyasal katkı maddelerinin kullanılmaması nedeniyle Posof Havzası önemli kuş türlerine yataklık yapmaktadır. Biz Ardahanlı olarak Türkiye'de ender görülen bu tür tavuğa 'huş tavuğu' denmesini istemiyoruz. Çünkü, bölgemizde yaşamasına rağmen yabancı bir kelimeyle isimlendirilmesine karşıyız. Bölgemizde sizin dediğiniz gibi huş tavuğu yaşamıyor, bizim tabirimizle 'dağ horozu' yaşıyor. Bunun dernek olarak böyle adlandırılmasından yanayız. Literatürlerde de dağ horozu olarak girmesini ve dünyada bu isimle anılmasını istiyoruz."

Toplantıya Posof Belediye Başkan Vekili Erdal Taşkıran, Ardahan Cevre ve Orman Müdürü Faruk Köksoy ve Posoflu köy muhtarları katıldı.

Öte yandan, dağ horozu (tetrao mlokosiewiczi) tüm dünyada sadece Kafkasya'daki yüksek dağlarda yaşayan bir kuş türü. Türkiye'de ise sadece Doğu Karadeniz Dağları'nda yaşamaktadır. Neredeyse bir evcil horoz kadar büyük olmasına rağmen, çok temkinli olduğu için bu tür son derece zor görülebilmektedir. Öyle ki, dağ horozlarıyla aynı bölgede yaşamasına rağmen, bu kuşu ömrü boyunca hiç görmeyenler var. Bu nadir kuşun korunması ve daha iyi tanınması için geçtiğimiz yıl içinde Doğa Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde bir proje başlatmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 12:24:37
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 03:32:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?