20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇILDIR - ARDAHAN

Çıldır Gölü ilgi alaka bekliyor

Çıldır Gölü Dünyanın 8 Harikasından biri. Çıldır Gölü Doğu Anadolu'da Van Gölü'nden sonra Türkiye’nin en büyük Gölü. Çıldır Gölü 124 Kilometre alanı ve 20–25 metre derinliğe sahip Gölü’nün özelliği kışın buz tutar. Buz 60–70 santimi olur. Balıkçılar, Eskimolar gibi o buzu kırar balık tutar. Orada da ayrı bir kış güzelliği var. Ama akış turizmi geliştirilmesi için Kış spor olimpiyatları nede Türkiye’deki Kış sporları için her hangi bir proje geliştirilmediği için ilgisiz alakasız Ölü göl gibi duruyor.

Son yıllarda balık ölümleri, azalan balıklar ve aşırı derecede kirlenen Çıldır Gölü’ne sahip çıkılması için Gazetemize bir açıklamada bulanan Tahsin Kemençe; “Göl hızlı bir şekilde kirletiyor. Bu yüzden balık türü sayısı azalmaya başladı” dedi. Kemençe; “Önceden insanlar tarafından içilen ve her türlü yemeklerde kullanılan Çıldır Gölü'nün suyu, bugün artık 240 kolibasili mikrop taşıyor. Çıldır Gölü'nde kirliliği önüne geçmek için durduramazsak, gerekli önlemleri almazsak, Çıldır Gölü ölür” dedi. Kemençe: “Çıldır ve çevresi cennet gibi bir vatan. Hayvansal ünleri, organik balı çok kaliteli ve lezzetli, bin bir çiçekle örtülü bitki örtüsüne sahip. Bütün yiyecekler organik ama kimse sahip çıkıp bu güzelliği ortaya çıkarmıyor.”

Yetkililer olaya el koymalı

Bu sahipsiz gölü ne yazın nede kışın değerlendiriyoruz. Çıldır Gölü’ne ne siyasiler nede devlet sahip çıkmamış. Balık çeşitlerin artması için her hangi bir tohumlama yapılmamış. Balık çeşitlerin üretimine hiç kimse katkı sunmamıştır. Açıkçası Çıldır Gölü’ndeki balıklar Allah vergisi.

Bölgenin geçim kaynağı Çıldır

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Çıldır Göl’ündeki çok çeşit balık yetişir. Bunun yanında tatlı su kereviti yetişir. Çıldır ve Çıldır Gölü’ne sınır olan il ilçe ve köylülerin çoğunun geçim kaynağıdır.

Kirliliği önlemek için dernekler bir kampanya başlatmalı

Ağçakale’de 9 yıldır yapılan Çıldır Uluslararası Göl Festivali’ndeki çöpleri kontrol edemediğimiz için tamamı rüzgar ve aşırı yağmurun sürüklemesiyle Göle akıp büyük bir kirlilik meydana getirmektedir. Bu sebeple gerek hayvan leşleri, gerek yağmur köylerden gelen çöpleri ve Çıldır Gölü etrafında ki köyleri hayvan atıkları son 7-8 yıldan beri korkunç derecede gölü kirletiyor. Kirliliğin önüne geçilmesi için Çıldır ilçe ve 22 köy derneği bir kampanya başlatmalı.

Devlet yetkilileri Gölü koruma altına almak için arıtma tesisleri yapıp ve entegre tesisleri ile gölü kurtarabiliriz.

Bir Çıplak Çıldır Gölü

O güzelim Gölün etrafında bir ağaç yok, tatlı suyu olduğu için ağaç yetiştirme olanağı olan Çıldır Gölü'nün etrafında ağaçlandırma yapıp bir güzellik katmalıyız. Bu ağaçlandırma kampanyasını dernekler başlatırsa bizde imkanlarımız dahilinde yardım yaparız.

birikim
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 11:57:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?