2
Mayıs
2024
Perşembe
BİNGÖL

Bingöl Valiliği'nden Nevruz konferansı

Fırat Üniversitesi (F.Ü) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ergün Özakçora, Nevruz'un güzelliklerinden istifade edilmesi gerektiğini belirterek, "Bu kutlamaların bazı çıkar grupları tarafından iç çekişmeler ve etnik çatışmalara sebebiyet vererek memleketimize yansımasını önlemeliyiz" dedi.

Bingöl Valiliği Toplantı Salonu'nda yapılan Nevruz konulu konferansta konuşan F.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ergün Özakçora, Nevruz'un tarihçesi, günümüzde Nevruz'un yeri ve önemini dinleyicilere anlattı.

Nevruz'un, 2 günün eşit olduğu ve yeni bir güne giriş olarak tanımlandığını açıklayan Özakçora, baharın gelişini müjdeleyen gün olarak bilinen Nevruz'u sahiplenmek gerektiğini söyledi. Nevruz kutlamalarını anarşi ve devlet karşıtı gruplara mal etmemek için mutlaka sahiplenmek gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ergün Özakçora, "Nevruzun bize yansıyan güzelliklerinden istifade edelim. Bu kutlamaların bazı çıkar grupları tarafından iç çekişmeler ve etnik çatışmalara sebebiyet vererek memleketimize yansımasını önlemeliyiz. Nevruz hiç bir grubun kendine has kutlaması değildir. Baharın gelişini müjdeleyen 21 Mart günü dini bayramlar gibi kutlanır ve şölenler yapılırdı. Nevruz kutlamalarında kullanılan renkler ise Selçuklular zamanından itibaren kullanılan renklerdir. Bu renkler ve bu kutlama hiç bir etnik kökene ait değildir. Birlik ve beraberliğimizi sıkıntıya sokacak her türlü eylemden uzak durmak ve bu güzelliğin tekrar kazanılması için mücadele etmeliyiz" dedi.

Konferansa, Bingöl Valisi Vehbi Avuç, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek ve daire amirleri katıldı. Konferans sonrasında Bingöl Valisi Vehbi Avuç, Yrd. Doç. Dr. Ergün Özakçora'ya plaket verdi.

BİNGÖL(İHA)
Yayın Tarihi : 21 Mart 2004 Pazar 00:32:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?