17
Mayıs
2024
Cuma
GENÇ - BİNGÖL

Bingöl’de terör tazminatı şikayeti

Bingöl’de terör tazminatı almak için müracat eden bir grup köylü, köyde yaşadıklarını ispatlayamadıkları için başvuruları reddedildi. Köylüler, komisyon üyelerini İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlığa şikayet etti.

"Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun” ile ilgili başvuruların süresi 1 Ocak 2007’de sona erdi. Ancak yasayla ilgili tartışmalar hâlâ sürüyor.

Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı Yolaçtı Köyünde yaşayan bir grup köylü de, yasadan yararlanmak için başvurdu. Ancak köylülerin müracaatı, köyde yaşadıklarını ve zarara uğradıklarını ispatlayacak deliller bulunmadığı için kabul edilmedi. Bunun üzerine 8 köylü, zarar tespit komisyonunu İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a şikayet etti. Köylülerin iddiasına göre, köyde yaşamalarına rağmen, çocukları Diyarbakır’da doğduğu için, tazminat talepleri kabul edilmiyor.

Köylülerden Ömer Düzgün, 1994 yılında Sosyal Yardımlaşma Vakfından aldığı yardımı, köyde yaşadığına dair kanıt olarak gösterirken Mesih Babayiğit, köyün yakınlarındaki jandarma karakolunda tüm kayıtların olduğunu savunuyor. Babayiğit, “Karakolda, köye giriş çıkışlarımız var. Bu olayın nedeni, çocuklarımızın Diyarbakır nüfusuna kayıtlı olmasıdır” dedi.

Köyü 1993 yılında meydana gelen olaylarda terk ettiklerini anlatan köylüler, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlığın yanısıra, Elazığ Bölge İdare Mahkemesine’de dava da açtıkların belirttiler.

İddialara Muhtar Abdulkadir Cengiz de katılıyor. 60’a yakın köylünün benzer sorunlar yaşadığını söyleyen Cengiz, “Bize ‘Sen çocuğun Diyarbakır’da yazmışsın, sen alamazsın’ diyorlar. Benim gibi 60’a yakın insan var. Çocuğu Diyarbakır’da yazdığından dolayı alamadılar. Mahkemeye başvurduk, tekrar keşif yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Köylülerin Başbakanlığa ve İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği şikayet mektupları, 14 Aralık’ta işleme alındı. Şimdi köylüler merakla sonucu bekliyor.
NtvMsnbc
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 18:32:56
Güncelleme :20 Mart 2007 Salı 09:45:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?