20
Mayıs
2024
Pazertesi
YEDİSU - BİNGÖL

Bilim adamları Yedisu fayını inceliyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Bölümü'nden bir grup bilim adamı Bingöl'de Yedisu fayını incelemek üzere çalışma başlattı.

Yedisu ilçesinin Döşengi mahallesinde Prof. Dr. Serdar Akyüz başkanlığında yapılan ve araştırma görevlileri Taylan Sançar ve Cengiz Zabcı'ın katıldığı çalışmalar, vatandaşların meraklı bakışları arasında sürdürülüyor. Çalışmayla ilgili İHA muhabirine bilgi veren Prof. Dr. Akyüz, Kuzey Anadolu fayının en aktif faylardan biri olduğunu ve 1900'lü yıllarda meydana gelen depremlerle bu fayın büyük ölçüde kırıldığını söyledi. Marmara fayı ile Kuzey Anadolu'nun Doğu kesiminde yer alan Yedisu fayının ise henüz kırılmadığını ve bu kesimlerde kırılmaların beklendiğini belirtti.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Akyüz, Yedisu ilçesi Döşengi Mahallesi Tokmak Tepe bölgesinde açılan 20 metre uzunluğunda ve 10 metre derinliğindeki hendek içerisinde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. İlk olarak sığ sismik çalışmalarla fay hattının yerini belirlediklerini, daha sonra da faya dik olarak açılan hendek çalışmasıyla da geçmiş depremlerin periyotlarını belirlemeye çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Akyüz, bu şekilde beklenen depremin tarihini yaklaşık olarak tahmin edebileceklerini söyledi.

Tübitak tarafından desteklenen proje çalışmalarının 15 gün süreceği belirtildi. Heyet üyelerinin incelemelerde bulunduğu Yedisu fayının, Erzincan havzası doğusundan Yedisu ilçesine kadar 80 kilometre uzunluğunda olduğu ve bu fay üzerinde en son kırılmanın 1784 yılında gerçekleştiği bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 11:13:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan taşkale IP: 88.250.108.xxx Tarih : 1.07.2008 13:45:39

deprem öldürmez ama tedbirsizlik öldürür.fay hatlarınıon olduğu yerlere imar verip çok katlı binaları yapan insanlar resmen cinayet işiliyorlar.ben elazığda yaşıyorum ve elazığda çok enteresan olan birşey var zeminin sağlam olduğu yerlere değil olmadığı tam tersi fay hatlarının olduğu yerlere doğru hem imar genişiliyor hemde çok katlı binalar yapılıyor.İllada deprem yerle bir ettikten binlerce insan öldükten sonramı kafamız çalışacak sağlam zemin arayacağız.yıllarca dağ eteklerinde özellikle harput ve çevresinde yaşayan insanlar aptallarmıydı dikkat edin eski medeniyetler hep kayalık ve yüksek yerler hem kendilerini daha iyi korumak için hemde ovada geniş çaplı tarım yapmak için biz ne yapmışız güzelim ovanın içine hemde fay hatlarının geçtiği yerlere sırf birileri para kazansın die imar çalışmaları yapmışız .ama bedeli çok ağır olacak göreceksiniz.ben ahmet mete ışıkarayı elazığda canlı dinledim adam diyorki keşke ben öleyim elazığ depremini görmeyeyim.prof dr hemşehrimiz naci görür beyfendide elazığa geldiğinde deliye döndü çarpık kentleşme ve imar dengesizliğinden dolayı bu işin piri ve üstadı olan deprem bilim uzmanlarının kontrol ve denetimleri doğrultusunda o kentin şehir planlaması yapılmalı bence atalarımız bile demişki ekmeği ekmekçiye ver bir tane fazla ver. herkesin bir uzmanlık alanı var herkes bildiği işi yapacak yoksa bilmediği işi yaparsa zarar eder elazığda şöyle bir sokaklarda gezin 10 tane ev görseniz yaklaşık 5 inde çatlak var ve hala 3-4 günde mutlaka artçık şok depremler devam ediyor bu işin uzmanı olan hocalarımızın dediği gibi deprem bekleniyor kesin ne zaman olacağı belli değil ama olacak.ne yapmak lazım tedbir almak lazım nasıl bu işide bu konunun ehillerinden öğrenmek ve uygulamak lazım.ama işin enterasan tarafı devlet bile bile hala fay hatlarını geçtiği yere nasıl toki yapıyor.elimizi vicdanınmıza koyalım ya.o kadar insanın günahı vebali nolacak.elazığ belediyesi bu vebale ve günaha ortaktır.büyük deprem olurda insanlar ölürse o zaman halka ne cevap verecekler merak ediyorum taBİ KENDİLERİ VE SEVDİKLERİDE BU AFETTTEN SAĞ ÇIKARLARSA.ALLAH FAKİR FUKARAYA YARDIM EDE BAŞKA NE DİELİM OLACAK FELAKETLERDEN GÜNAHSIZ KULLARINI KORUYA