6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

180 bin Euro'luk yatırım bekliyor

Ahlat ilçesindeki kalkınma kooperatifi tarafından Avrupa Birliği (AB) fonları kullanılarak yaptırılan 184 bin Euro değerindeki tesisin, yeterli süt bulunamaması yüzünden çalıştırılamadığı belirtildi.

Sınırlı Sorumlu Ahlat İlçe Merkezi, Saka, Yeniköprü, Seyrantepe Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Aydoğdu, kooperatife ait süt ürünleri tesisinde üretim kapasitesini ve ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla, Doğu Anadolu Kalkınma Programı'na (DKAP) 'Ahlat Süt Mamulleri İşletme Projesi'ni sunduklarını anlattı.

Projenin kabulünün ardından 184 bin Euro'luk bir yatırım yapıldığını, gerekli ekipmanları alıp ek bina yapmalarına rağmen yeterli süt bulamadıkları için tesisin atıl durumda beklediğini anlatan Aydoğdu, "Kooperatifimizin 202 üyesi var. Bir kaç yıl önce kooperatifimiz ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ortaklaşa düzenledikleri proje ile üyeye iki inek verildi. Amacımız üyelerimize verdiğimiz ineklerinden elde edilecek sütü AB fonlarından aldığımız kaynaklarla tesisimizde işlemekti. Böylece üyelerimizin elde edecekleri sütü kooperatif yoluyla rahat pazar imkanı sağlamaktı. Toplam 400 inek proje kapsamında üyelerimize dağıtıldı. Daha sonra kimi üyenin ineği öldü, kimisi de alır almaz veya daha sonradan inekleri sattı. Dağıtılan ineklerden en az 2 ton süt elde etmemiz gerekirken şuan itibariyle sadece 23 üyemizin ineklerinden elde edilen sütü alıyoruz. Bu da günde en fazla 300 litreye ulaşıyor. Ancak yeni yapılan tesisimizin kapasitesi günlük 5 ton. Bu durumda tesisimiz ihtiyacı olan sütün yüzde 10 dahi bulamıyor. Süt konusunda sorun yaşamasak tesiste en az 30 kişi çalışacaktı. Öte yandan süt inekçiliği yapan aileleri de hesaba katarsak en az 200 kişi için bu proje gelir kapısı olacaktı. Ne yazık ki süt yokluğu, daha doğrusu bölgemizdeki hayvancılığın bitme noktasına gelmesi tesisimizin atıl durumda kalmasına neden oluyor" dedi.

Gerekli olan sütün temini halinde tesiste yoğurt, beyaz peynir, kaşar peyniri, ayran ve şişelenmiş süt ürütme imkanına sahip olduğunu belirten Aydoğdu:

"Tesis tüm bölgenin süt ürünlerini karşılayacak kapasitededir. Tam üretimle çalıştığı takdirde bölgeye yetecek kadar ürün elde edebiliriz. Yaptığımız deneme üretimlerin sonuçlarını da gördük. Bu tesisin böyle atıl kalması bölge ekonomisine önemli bir zarardır. Kooperatif olarak yeni bir proje geliştirme aşamasındayız.Tesisin atıl durumdan kurtulması için yeni bir süt sığırcılığı projesi üzerinde çalışıyoruz. Şimdiki amacımız yeter miktarda süt sığırını Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı aracılığı ile alıp, yapacağımız ahırlarda kendimiz hayvanlara bakıp elde etimiz sütle işletmeyi çalıştırmaktır. Bu konuda siyasilerimizden destek bekliyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 15:36:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ferhat atalay IP: 81.215.100.xxx Tarih : 23.11.2007 09:11:45

ahlatta böyle sahtekarlar ve menfi çıkarlarını düşünen insanlar olduğu sürece bi takım gençler tabiki işsiz kalır madem öyle haber yapmayın bunların olacağını bütün herkes bilkiyodu orda yapılan binanın ne amaçla yapıldığını bütün halk biliyor bunu vatandaşın boynuna suç olarak yüklemeyin vicdanınızı yoklayın ahlatın sahtekar büyükleriiiiiiiii::::::(((((