7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

3 bin büyük baş hayvana suni tohumlama

Bitlis Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mürsel Ardıç, bölgede kaliteli hayvancılığın yaygınlaşması, süt ve et veriminin yükselmesi için ise bölgede 3 bin adet büyükbaş hayvana suni tohumlama yapıldığını söyledi.


Mürsel Ardıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgenin kalkınmasının hayvancılığının gelişmesine bağlı olduğunu belirterek, yüzyıllardan beri bölge insanının hayvancılık yaparak geçimini temin ettiğini belirtti. Ancak bölgede kaliteli hayvancılığın güçlenmesi refaha kavuşacağını belirten Ardıç; "Birlik olarak ilk hedefimiz bölgedeki hayvancılarımızı yerli ırktan vazgeçirerek, bölgenin iklim ve coğrafi koşullarına en uygun olan montofon cinsi sığırcılığa dönmesini sağlamaktır. Bu amaçla Bitlis merkez ve ilçelerinde 4 veteriner hekim ve 4 ziraat mühendisi ile birlikte ilçe ilçe köy köy dolaşarak suni tohumlama yapıyoruz. 2006 yılında ortalama 3 bin hayvana suni tohumlama yapıldı. Amacımız yılda 5 bin hayvana suni tohumlama yapmaktır" dedi.


Montofon cinsi ırka dönülmesi halinde özellikle süt ve et veriminde yüzde 100 bir artış sağlanacağını belirten Ardıç; "Bu sayede hem bölge insanı en iyi bildiği işi yapacak, hem de bölgenin koşullarına en uygun sığıra sahip olacak. Yani sonuçla bölge insanı kazanmış olacak ve bu sayede bölge milyonlarca lira gelir elde edecek" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2007 Perşembe 12:17:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?