6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

40 yıllık matbaacı teknolojiye karşı

Ahlat ilçesinde kurşun harfleri kumpasa dizerek baskı yapan 40 yıllık matbaacı Ziver Olcay, teknolojiye meydan okuyor.
 
40 yıldır matbaacılık yapan evli ve 6 çocuk babası Ziver Olcay (53), harf dizgisiyle baskının artık tarih olmaya başladığını, birçok değerin de maziye gömüldüğünü söyledi. Eskiden dizgi yöntemi ve tipo baskısıyla sayfalarca dizgi yaparak günlük gazete çıkardıklarını anlatan Olcay, "Çok kısa süre içinde, asırlardır basım evlerine damgasını vurmuş olan bir sanat silinip gitti. 

Kurşun kalıplarla birlikte dizgicilik gibi değerli meslekler de ortadan kayboldu. Aslında yazım kuralları, noktalama işaretleri ve dilbilgisi konusunda hiçbir editörün olamayacağı kadar ustaydık. Pek çok pahalı tasarım yeniliklerine rağmen hala kurşun baskı dönemindeki standartlar yakalanamıyor. Matbaacılık mesleği eskiden birçok kişinin kazanç kapısı olan bir işti. Dijital makinelerin çıkması bu mesleği yok olmakla karşı karşıya getirdi. Matbaa makineleri teknolojiye yenik düştü, yerini bilgisayarlara bıraktı. Eskiden bir matbaada 10 kişi çalışarak harf dizgi yöntemiyle gazete çıkartırdık. O zamanlar iş yetiştirmekte güçlük çekerdik. Şimdi dijital baskı makinesi olan, bilgisayar ve bir yazıcısı olan herkes bu işi yapmaya çalışıyor" dedi. 

İşinde hala eski heyecanını kaybetmediğini belirten Ziver Olcay, alın terinin mürekkeple karıştığını ifade ederek, "Biz aile olarak bu mesleği severek yapardık. Şimdi bu mesleği çocuklarımıza ve torunlarımıza öğretiyor ve bu sektörde teknolojiyle de olsa çalışmalarına gayret gösteriyoruz" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2007 Cumartesi 12:19:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yücel OTO IP: 85.103.97.xxx Tarih : 10.03.2007 22:25:40
Mesleğindeki heyecanı daha yitirmemiş olan Değerli Ziver beye hayatındaki heycanı bitirmemsi dileğimizle meslek hayatındaki başarılarının devamını www.bitlisnemrut.com sitesi olarak dileriz.